понеділок, 30 травня 2022 19:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Київ відмовляється від будь-якого плану, окрім воєнної поразки Росії на полі бою" – що пише про нас світова преса
5

Українські партизани на окупованому півдні підточують російські сили. На Донбасі українська армія відступає з кривавими втратами, поки Білий дім зволікає з постачанням потрібного їй важкого озброєння. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Жахіття Путіна – український партизанський рух", Daily News, США

Думки професор політології в університеті Ратгерс, доктора Олександра Мотиля

Новий фронт у війні за Україну - на початку квітня Київ заявив, що очікує на повномасштабний український партизанський рух наприкінці весни. Вони мали рацію. Українці на окупованих Росією територіях мобілізувалися та приступили до традиційних форм опору – саботажу, вбивств та пропаганди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ключ до мрій Путіна лежить на нашому півдні

Не виключено, що до деяких із цих акцій причетний український спецназ. Також ймовірно, що про деякі дії не повідомляють. Але кількість партизанських дій вражає і свідчить про тенденцію все більшої активності партизанів.

Дані вказують, що більшість партизанських дій зосереджена в Мелітополі та околицях.

Автор: Ерік Макдоноу
  Солдати тренуються на Яворівському полігоні, 6 вересня 2021 року
Солдати тренуються на Яворівському полігоні, 6 вересня 2021 року

Бердянська партизанська армія, чисельність якої невідома, розгорнула масштабну пропагандистську кампанію у Telegram. Вона поширює гасла, дає поради цивільному населенню щодо форм опору і визначає імена та адреси колабораціоністів. Досі вона не чинила жодного активного опору.

Ймовірно, дії українських партизанів вплинули на бойовий дух російських солдатів, близько 200 із них стали жертвами поножовщини і розстрілів зі смертельним наслідком. Деякі росіяни гадають, що вивчення кількох українських слів допоможе їм пережити нічні напади. Також, ймовірно, кілька вбивств проросійськи налаштованих українських громадян підірвали настрій фактичних і потенційних колабораціоністів.

Вплив партизан відчуватиметься, якщо пошириться на більшу частину півдня України та синхронізує дії з контрнаступом українських сил, підкріплених західним озброєнням

Реальний вплив партизанського руху відчуватиметься, якщо пошириться на більшу частину півдня України, активізує зусилля і, головне, синхронізує дії з контрнаступом українських сил, підкріплених постачанням західного важкого озброєння. Його запуск очікується наприкінці липня чи у серпні.

Українці розраховують, що їхній контрнаступ буде успішним. Вони вважають, що їхні солдати кращі, ніж російські, і західна зброя також буде кращою, ніж більша частина застарілої російської техніки. Якщо партизани зможуть вдарити по позиціях росіян ззаду, а армія атакує спереду, ефект буде рівносильним оточенню російських сил.

Російська влада спробує розправитися з партизанами. Такі дії вже є. Репресії відвернуть ресурси з фронту в тил, тим самим допомагаючи українським військовим зусиллям

Російська влада спробує розправитися з партизанами та знешкодити їх. Такі дії вже є. Оскільки місцеве населення майже одностайно підтримує український рух опору, влада навряд чи досягне успіху, тим більше в короткостроковій перспективі. Репресії відвернуть ресурси з фронту до тилу, тим самим допомагаючи українським військовим зусиллям.

Є також повідомлення про діяльність партизанів у Криму. За словами українського чиновника, "сьогодні бачимо на півострові появу місцевих партизанів, які ріжуть шини автомобілів із російською символікою, пишуть гасла на лавках у парках та розповсюджують проукраїнські листівки".

"Україна страждає на полі бою, благаючи про американську зброю", The Washington Post, США

Машини швидкої в'їхали на стоянку одна за одною, кожна з пораненими військовими з прилеглої лінії фронту. Один юнак дивився прямо перед собою, обличчя розпухло, з шиї та спини капала кров. Інші мовчки лежали під ковдрами з фольги.

Дехто, спотикаючись, вивалився через задні двері і впав у інвалідні крісла. Неподалік стояли закривавлені носилки, притулені до намету. Інші поранені солдати з похмурими обличчями, перебинтованими головами, руками чи ногами, стояли довкола. У небі гуркотіла артилерія.

Близько 10 поранених солдатів прибули до цього шпиталю на сході України менш ніж за годину в неділю вранці. Це останні воєнні втрати. Українські сили, що поступаються у озброєнні Росії на Донбасі, продовжують втрачати територію у критичний момент війни.

Автор: WP
  25-річний поранений український солдат після прибуття до шпиталю на сході України 29 травня
25-річний поранений український солдат після прибуття до шпиталю на сході України 29 травня

"70 людей із мого батальйону отримали поранення за тиждень. Я втратив дуже багато друзів. Мені важко. З кожним днем все гірше. Усі поранені від уламків. Більшість хлопців в окопах навіть не бачили ворога в лице", - каже водій швидкої біля воріт лікарні.

Минулого тижня батальйон молодих солдатів на дорозі під Краматорськом цілими днями копав окопи неподалік лінії фронту. Вони готувалися надати підтримку солдатам, що борються з росіянами в лоб, готуючись до найгіршого сценарію, за якого російські війська продовжать наступ. Це могло стати поворотним моментом на полі бою.

Автор: WP
  Нова траншея неподалік Краматорська, 28 травня
Нова траншея неподалік Краматорська, 28 травня

Київ обурений, що деякі західні голоси висувають за ідею поступитися деякими окупованими територіями Москві. А адміністрації президента Джо Байдена потрібні тижні, щоб вирішити, чи надавати важче озброєння, яке могло б допомогти українським військам на цьому критичному етапі війни.

В останні дні російські війська захопили міста Світлодарськ і Лиман, наблизилися до Сіверськодонецька, великого регіонального вузла, де російські війська увійшли на околиці міста. Якщо росіянам вдасться оточити та взяти місто, Москва окупує майже всю Луганську область, що становить приблизно половину Донбасу.

Автор: WP
  На вокзалі в Покровську працівники та волонтери допомагають перевезти 73-річну Галю, одну з чотирьох літніх жінок-інвалідів, що лежать у фургоні
На вокзалі в Покровську працівники та волонтери допомагають перевезти 73-річну Галю, одну з чотирьох літніх жінок-інвалідів, що лежать у фургоні

"Сподіваюся, хлопці не потраплять в оточення у Сіверськодонецьку. Їм потрібно більше гармат, їм потрібне більше зброї. Якби міг послати до Вашингтону повідомлення, це було б: "Допоможіть нам зброєю". Головне – зенітки. Закрийте небо – найбільше страждають мирні жителі", – каже військовий Богдан.

Ситуація на сході знаменує відхід від раннього етапу війни, коли міцна українська оборона змусила росіян відступити від Києва та інших районів на півночі. Це підвищило впевненість українців та їхніх західних прихильників у перспективах тотальної перемоги над погано організованою та оснащеною російською армією.

Москва поступово наближається до того, щоб оточити найбільші опорні пункти України на Донбасі.

Перегрупувавшись, російські війська поступово, але неухильно наступають на сході та регулярно застосовують далекобійну артилерію, якої бракує українським військам, змушуючи Київ відступати. Незважаючи на те, що український опір зробив бої важким випробуванням для російських військ, Москва поступово наближається до того, щоб оточити найбільші опорні пункти України на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після поразки такі режими як путінський скочуються до громадянської війни з високим рівнем насильства" – фінський полковник Петтері Каянмаа

У відеозверненні в суботу президент Володимир Зеленський заявив, що ситуація на полі бою на Донбасі "дуже складна". Оскільки російські війська атакують українські позиції з "максимальною артилерією та максимальними резервами".

"Захищаємо нашу землю, наскільки дозволяють оборонні ресурси, які маємо. Робимо все можливе, щоб їх зміцнити. І зміцнимо їх. Якщо окупанти думають, що Сіверськодонецьк чи Лиман будуть їхніми, помиляються. Донбас буде українським", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо сказати прямо, що Росія - фашистська країна" - історик Тімоті Снайдер

Протягом кількох тижнів Зеленський та інші високі українські чиновники просили США надати реактивні системи залпового вогню, які б дали Києву можливість вражати цілі зі значно більшої відстані. Це дало б більше шансів протистояти наступу на Донбасі.

У Вашингтоні заявили у п'ятницю, що адміністрація готується відправити зброю і може оголосити про це вже цього тижня. Але Білий дім ще має ухвалити остаточне рішення про передачу.

Деякі офіційні особи Білого дому висловили стурбованість, що надання реактивних систем із дальністю дії понад 290 км дозволить українцям вражати цілі далеко на території Росії, що може спричинити ескалацію реакції РФ. Але Білий дім тепер спокійно справляється з цим ризиком, відмовившись від боєприпасів дальньої дії для цих систем.

Чи потрапить зброя США до українських сил вчасно, щоб запобігти серйозній поразці на Донбасі, зараз неясно. Російські сили ведуть наступ, змушуючи українців відступати

Чи потрапить зброя до українських сил вчасно, щоб запобігти серйозній поразці на Донбасі, зараз неясно. Російські сили ведуть наступ із застосуванням жахливої зброї на українські позиції, змушуючи українців відступати.

Голова офісу президента Андрій Єрмак у п'ятницю сказав, що українським силам потрібна зброя "на вчора", а також інші системи, про які просили раніше, такі як системи ППО та танки.

На головній дорозі, що веде від Дніпра на схід у суботу, навіть робітниця заправки звернулася до репортера WP за додатковою підтримкою від США. Благала про зброю, щоб допомогти захистити її двох синів, що на лінії фронту. На сусідньому блокпості стояла статуя Діви Марії з українським прапором, а під нею ще одне прохання: "Моліться за Україну".

Автор: WP
  На дорозі між Дніпром та Покровськом статуя Діви Марії з українським прапором біля військового посту 28 травня
На дорозі між Дніпром та Покровськом статуя Діви Марії з українським прапором біля військового посту 28 травня

Поки українські сили намагаються утримати оборону, у Києві були збентежені пропозиціями Заходу, що Україна має відмовитись від частини своєї території, щоб задовольнити Путіна та покласти край війні. Протягом кількох днів вищі українські чиновники відбивалися від пропозицій європейських лідерів, колишнього держсекретаря Генрі Кісінджера та редакції New York Times, що Київ має розпочати переговори з Росією та піти на поступки.

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягають на мирних переговорах, а італійські чиновники представили в ООН мирний план, який заморозить нинішні лінії фронту, що спричинить значну втрату територій України.

Київ вважає, що будь-які поступки, спрямовані на задоволення Путіна, призведуть до того, що Росія перегрупується та почне ще більш жорстоку війну проти України у майбутньому. Радник Зеленського Михайло Подоляк заявив, що Київ відмовляється від будь-якого плану, окрім воєнної поразки Росії на полі бою.

"Якщо Росія не програє, у них не буде трансформації. Росія буде більш шовіністичною. Відповідно, через два роки повернутися і вбиватимуть нас ще жорстокіше" - Подоляк

"Якщо Росія не програє, у них не буде внутрішньої трансформації. Росія, яка не програє, буде, навпаки, шовіністичнішою і матиме ще більш реваншистський світогляд. Бо вони ненавидітимуть нас за те, що ми їх принижуємо перед світом. Відповідно, через два роки повернуться і вбиватимуть нас ще жорсткіше", - сказав Подоляк.

Зеленський заявив, що Кісінджер жив у 1938 році, маючи на увазі спроби утихомирити Адольфа Гітлера перед Другою світовою війною.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про факти використання Росією забороненої зброї та про військові злочини росіян. Довічний термін російському солдатові, який убив беззбройного українця. І думки сенатора-республіканця Мітта Ромні, що США та союзники повинні будуть зробити, якщо РФ використовує ядерну зброю.

Зараз ви читаєте новину «"Київ відмовляється від будь-якого плану, окрім воєнної поразки Росії на полі бою" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути