пʼятниця, 12 березня 2021 07:30

Папа вибачився за гріхи Католицької церкви

Папа вибачився за гріхи Католицької церкви
Папа Іван Павло ІІ / Wikipedia

12 березня 2000-го Папа Іван Павло II публічно вибачився перед людством за гріхи Католицької церкви. Усього з моменту обрання Понтифік вибачався з різних причин більше 100 раз.

Понтифік вибачався у 1978-му, відразу після вступу на престол, перед італійцями за погане володіння їх мовою. У 1982-му за помилки інквізиції, а згодом кілька разів засудив її за нетерпимість і насильство. У 1984-му, під час подорожі Америкою, вибачився за грубі помилки місіонерів і насильство щодо індіанців. У 1985-му вибачився перед африканцями за жорстоку поведінку колонізаторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик публічно спалив папський указ

У 1992-му публічно приніс вибачення покійному астроному Галілео Галілею та оголосив рішення інквізиції помилковим і реабілітував вченого, повернувши йому право бути законним сином Церкви. Потім реабілітував Джордано Бруно, Яна Гуса і Мартіна Лютера.

У 1995-му звернувся до жінок світу і покаявся у співучасті Церкви у їх гнобленні. У тому ж році від імені Церкви попросив пробачення за зло, вчинене братам з інших конфесій. У 1996-му вибачився за те, що Ватикан терпимо ставився до нацизму і не боровся з ними всіма засобами. У 1997-му вибачився за Голокост, висловивши жаль, що совість християн мовчала під нацизмом і християни не чинили потрібного духовного опору переслідуванню євреїв.

У 1997-му в Парижі вибачився перед протестантами за Варфоломіївську ніч. У тому ж році після концерту Боба Ділана у Римі перед рок-музикантами і молоддю за те запізнення, з яким Церква визнає їх музику.

У 2000-му Папа вибачився за нетерпимість і насильство щодо інакомислячих, покаявся в організації релігійних воєн і хрестових походів, у гріхах, що порушили єдність християн, засудив гріхи проти євреїв, покаявся у гріхах з неповаги до інших культур і релігій тощо. У тому ж році в Єрусалимі вибачився перед євреями за антисемітизм Церкви.

Іван Павло ІІ був Папою 26,5 років – з 1978-го по 2005-ий, що є другим за тривалістю папством після Пія IX, який займав цю посаду 32 роки. Він перший в історії папа-слов'янин і папа-поляк, а також перший папа-неіталієць з 1523-го.

Зараз ви читаєте новину «Папа вибачився за гріхи Католицької церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути