четвер, 04 травня 2023 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Пацифізм сьогодні – це пропутінський фашизм" - Брет Стівенс

"Пацифізм сьогодні – це пропутінський фашизм" - Брет Стівенс
Оглядач Брет Стівенс вважає, що пацифізм та розмови про мир сьогодні – це пропутінська позиція / Vox

Думки в The New York Times оглядача Брета Стівенса

Однією з дивних особливостей війни в Україні є те, що найактивніша опозиція їй у США, як правило, походить від ультраправих. У певному сенсі вони звучать як крайні ліві, яким завжди так люто протистояли.

20 квітня 19 республіканських законодавців направили президенту Джо Байдену листа, в якому засудили "необмежені постачання зброї на підтримку нескінченної війни" в Україні. Серед них, республіканці Дональд Трамп та Рон ДеСантіс висловили незгоду з підтримкою Заходом України. Обидва гостро налаштовані на те, що, на їхню думку, добре гратиме на праймеріз Республіканської партії. Щоправда, згодом ДаСантіс, схоже, відмовився від своєї опозиції.

Опозиція також походить від того, що вважається антивоєнною консервативною інтелігенцією.

Чи є виразна філософська основа для цих антивоєнних консерваторів? На поверхні ні.

Від В'єтнаму до Іраку антивоєнні ліві у США, та у світі, були об'єднані інстинктивним пацифізмом – вірою, що війна майже ніколи не була правильною відповіддю. Але це не стосується антивоєнних правих

Від В'єтнаму до Іраку антивоєнні ліві, як у США, так і у світі, були об'єднані свого роду інстинктивним пацифізмом - вірою, що війна майже ніколи не була правильною відповіддю. Ліві у світі також часто виявляли чимало антиамериканізму - думка, що зовнішня політика Вашингтону, загалом, є силою неоімперіалізму і хижацького капіталізму. Але це не стосується антивоєнних правих.

Деякі з консерваторів, які побоюються, що війна може спровокувати ядерний конфлікт з Москвою, є суперяструбами, коли йдеться про Китай. Вони стверджують, що ресурси, які ми вливаємо в Київ, слід залишити в резерві для битви, що насувається, з Пекіном через Тайвань. Вони також є тими ж людьми, які звинувачують безладний вихід Байдена з Афганістану в тому, що він змусив Америку здатися слабкою, і при цьому не виявляють жодного занепокоєння сигналом, який може бути поданий відмовою США від України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Деякі історичні ревізіоністи, які сприймають виправдання Володимира Путіна щодо вторгнення – що Захід спровокував його стати на захист етнічних росіян, які "застрягли в нацистській" Україні після розпаду СРСР – ніколи не приймуть ці аргументи в будь-якому іншому контексті. Це люди, які вірять в абсолютну недоторканність південного кордону США, коли йдеться про "вторгнення" латиноамериканських іммігрантів.

Більшість цієї непослідовності частково пояснюється школою сучасного консерватизму - якщо демократ за, то консерватор має бути проти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

Але щось темніше теж працює. У путінському культі мачизму, придушенні політичної опозиції, "майже піднесеній зневазі до істини", опортуністичному прийнятті релігії, відразі до "декадентської" західної культури, глузливій байдужості до міжнародного права і, насамперед, зневазі до демократії та ліберальних принципів. Це форма політики, яку ми на мить побачили, але так і не зрозуміли під час президентства Трампа.

Це не нове. У 1930-х у США були крайні праві, які глибоко поважали принципи грубої сили та непохитного послуху і політиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Це правильно не для кожного консерватора. Лідер меншості в Сенаті Мітч МакКоннелл залишається твердо на стороні України, як і редактори The Wall Street Journal та National Review. Те саме відчуває і вузька більшість виборців, які схиляються до республіканців. Називати всіх американських правих прихильниками Путіна - наклеп, як і давні праві твердження про ліберальну м'якість щодо комунізму. Але в цьому є й щось більше, ніж крихта правди.

Деякі консервативні читачі, безперечно, відчують себе ображеними і заявлять, що має бути можливість виступати проти підтримки війни з боку США зі стратегічних міркувань, не будучи звинуваченим у пропутінських поглядах.

Пацифізм – профашистський. Це елементарний здоровий глузд. Якщо заважаєте військовим зусиллям однієї сторони, то автоматично допомагаєте військовим діям іншої – Джордж Оруелл

Джордж Оруелл писав у 1942 році про позицію західних пацифістів щодо нацистської Німеччини: "Пацифізм об'єктивно профашистський. Це елементарний здоровий глузд. Якщо заважаєте військовим зусиллям однієї сторони, автоматично допомагаєте військовим діям іншої".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Пацифізм сьогодні – це пропутінський фашизм" - Брет Стівенс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути