Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 09:00

Від вибуху та витоку газу загинули понад 2 тис. жителів міста

Від вибуху та витоку газу загинули понад 2 тис. жителів міста
Жертви трагедії в Бхопалі / Pulitzer Center

3 грудня 1984-го стався вибух на заводі з виробництва пестицидів Union Carbide в індійському Бхопалі. Він призвів до однієї з найжахливіших промислових аварій в історії. Понад 2 тис. осіб загинули і ще 200 тис. отримали поранення, коли токсичний газ огорнув місто.

Бхопал на той час був містом з майже мільйонним населенням. Завод з виробництва пестицидів Union Carbide був розташований в особливо бідному районі бідного міста. Пізніше критики казали, що стало однією з причин, що там було застаріле обладнання, недолуге керівництво і вкрай погані процедури технічного обслуговування і безпеки.

Однією з основних причин катастрофи стало потрапляння води у резервуар з метилізоціанатом, які разом вступають у реакцію. За правилами, цистерни з метилізоціанатом мали заповнятися до 50%. На час трагедії аварійний резервуар був заповнений до 70 %. Мабуть, вода потрапила через необережність когось із працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські АЕС критично зносилися – ЗМІ

У результаті стався вибух. У розпал хаосу на заводі водії аварійних автобусів втекли, замість того, щоб відвести робітників в безпечне місце. Гірше того, завод не одразу повідомив про подію місцевій владі. Пізніше виправдовувалися, що телефони не працювали.

Отруйний газ метиізоціанат, важчий за повітря, зависнув важкою білою хмарою над жителями міста. Холодна погода в той вечір тримала газ близько до землі, коли він безшумно пронісся через Бхопал.

Найбільш серйозно постраждав кожен, хто був слабким чи немічним. Газ спричиняв блювоту, задишку, сліпоту, руйнівний вплив на нервову систему. Постраждалі заповнили лікарні, які виявилися неготовими до такого.

Після катастрофи неможливо було визначити точну кількість жертв, але, за більшістю оцінок, кількість загиблих становить понад 2 тис. осіб. Приблизно 200 тис. постраждали.

За офіційними даними Union Carbide, загинуло 500 працівників підприємства, 6 тис. людей отримали серйозні хімічні ураження, 2 тис. із них померло протягом наступних тижнів. Близько 100 тис. людей потребувало медичної допомоги. Існує інша статистика, за якою довготривала кількість жертв досягає 20 тис.

Представників Union Carbide після катастрофи заарештували. Проте ніхто з них не був засуджений, попри докази, які свідчать, що керівництво проявило недбалість при управлінні заводом.

Зараз ви читаєте новину «Від вибуху та витоку газу загинули понад 2 тис. жителів міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути