Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2020 16:09

Один із найвидатніших поетів народився в Чернівцях

Один із найвидатніших поетів народився в Чернівцях
Пауль Целан / Wikipedia

23 листопада 1920 року в Чернівцях, які тоді належали Румунії, народився єврейський німецькомовний поет і перекладач Пауль Целан. Літературна критика вважає чоловіка одним із найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу. Його творчість розвивалася під впливом французького символізму і сюрреалізму.

Пауль народився у родині німецькомовних євреїв. Батько був небагатим комерсантом. З 1938-го вивчає у Франції медицину, але з початком Другої світової війни повернувся додому, де вивчає романську філологію у Чернівецькому університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийняли історичний документ

Після встановлення радянської влади у Чернівцях вивчає російську і працює перекладачем. 1941-го Чернівці окупували німецько-румунські війська, сім'я Целана потрапляє в гетто. Батьки поета загинули в концтаборі. Сам Пауль потрапляє до румунського трудового табору на примусові дорожні роботи.

На початку 1945 року поет відновив румунське підданство. Працював у видавництві "Російська книга" у Бухаресті, перекладав румунською російську прозу, писав вірші.

1947-го перебрався в Австрію. Отримав австрійське громадянство. 1948 року переїжджає до Парижа, де живе до кінця життя. 20 квітня 1970-го Целан скоїв самогубством, кинувшись з паризького мосту в Сену.

Зараз ви читаєте новину «Один із найвидатніших поетів народився в Чернівцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути