понеділок, 20 липня 2020 05:15

ОАЕ запустили космічний корабель на Марс

ОАЕ запустили космічний корабель на Марс
В ОАЕ запустили місію на Марс. Фото: Reuters

Об'єднані Арабські Емірати стали першою арабською країною, що успішно запустила в космос міжпланетну місію.

Після двох відтермінувань — 15 і 17 липня — о 00:58 за Києвом із японського космодрому Танеґасіма на ракеті-носії H-IIA вирушила космічна місія "Аль-Амаль", з арабської — "Надія", повідомляє hromadske.

Місію розробляли понад 150 інженерів Космічного центру імені Мохамеда ібн Рашина, що в Дубаях, у співпраці з трьома американськими університетами. Прем'єр ОАЕ, на честь якого й назвали центр, пояснює: назву місії — "Надія" — обрали тому, що вона "надсилає сигнал надії мільйонам молодих арабів". Символізм — не лише в цьому: за розрахунками, на орбіту Марса "Надія" вийде в грудні 2021 році, коли ОАЕ святкуватимуть 50-річчя незалежності.

Емірати вже заявляють про себе як про арабську космічну державу. "Надія" — не перша космічна місія Еміратів: з 2014 року вони вже запустили кілька супутників, а в 2019-му у відкритий космос уперше вийшов еміратський астронавт Хаза аль-Мурсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA визначилася з датою початку місії на Марс

У липні 2014 року, коли президент ОАЕ шейх Халіфа бін Заїд Аль Нахайян оголосив про початок місії "Надія", космічний досвід країни обмежувався лише запуском двох супутників — і то створених у Південній Кореї. А в самих ОАЕ не було ані міністерства з питань науки, ані стратегії розвитку космічних досліджень, ані професійного середовища дослідників космосу. За шість років Емірати з нуля створили власну міжпланетну космічну програму. А тепер — сподіваються, що вона підвищить їхній міжнародний престиж і посилить економіку.

Зараз ви читаєте новину «ОАЕ запустили космічний корабель на Марс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути