неділя, 18 вересня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Німеччина має відправити танки в Україну і то швидко" – Міодраг Сорік

"Німеччина має відправити танки в Україну і то швидко" –  Міодраг Сорік
Оглядач Міодраг Сорік вважає, що влада Німеччини має без побоювань і якнайшвидше поставити Україні танки / DW

Думки у німецькому виданні Deutsche Welle оглядача Міодрага Соріка

Російські війська були здивовані недавнім успіхом української армії на сході України, як і Захід, включаючи уряд Німеччини, який навряд чи очікував, що українські війська просуватимуться так швидко.

Нібито військова наддержава Росія з її нескінченними можливостями постачань зброї, танків і винищувачів зіткнулася з українськими силами, які протягом кількох місяців щодня благали Захід про зброю, щоб продовжувати бойові дії.

Тепер, вкотре і якомога поспішніше, до уряду Німеччини звертаються з проханням направити в Україну сучасні танки Leopard 2. Київ хоче використати інерцію на полі бою та максимально відбити свої землі в російських сил. Подальші територіальні надбання українців стануть важливим козирем у переговорах із Москвою щодо можливого припинення вогню взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Сучасні танки для Києва? Як це часто траплялося останніми місяцями, коли йшлося про постачання зброї Україні, уряд Німеччини вагається. Берлін здається розірваним. Члени уряду обіцяють, що ФРН на боці України без жодних "якщо", "але" та "проте". Ці ж політики ухиляються, коли їх просять чітко заявити, чи має Німеччина поставити танки Leopard 2. Часто між риторикою та практичними діями – величезний розрив.

Щоправда, канцлер Олаф Шольц та правляча Соціал-демократична партія поводяться стримано, тоді як партнери з коаліції Вільні демократи та "Зелені" виступають за постачання Україні важкого озброєння, зокрема сучасних західних танків. Київ мало співчуває розбіжностям усередині коаліційного уряду. Наразі йому потрібна підтримка, бо доля на полі бою може швидко змінитись. Чи матимуть німецькі танки такий самий стримуючий вплив на російських агресорів через кілька місяців, як і в найближчі тижні, залишається лише гадати.

Захід хотів би, щоб війна в Україні завершилася політичним рішенням, з яким могли б жити всі сторони, включаючи Москву

Вкотре Шольц зволікає, говорячи, що, по-перше, він хоче погодити постачання танків Leopard 2, зокрема з США, Францією та Великою Британією. По-друге, попри постачання зброї до Києва, не хоче повністю відмовлятися від переговорів із Кремлем. По-третє, він боїться, що Путін може застосувати тактичну ядерну зброю, щоб запобігти неминучій військовій поразці. Захід хотів би, щоб конфлікт завершився політичним рішенням, з яким могли б жити всі сторони, включаючи Москву.

Війни рідко закінчуються так, як уявляють політики, і Путін на власному гіркому досвіді засвоїв цей урок за останні місяці. Ще в лютому він думав, що його так звана "спецоперація" триватиме кілька днів, у найкращому разі тижнів, і принесе йому нищівну перемогу. Виявляється, він навряд чи міг краще показати світові бойову некомпетентність і низький моральний дух російських військ.

Поразка поставить під загрозу владу Путіна. Це можливість для Заходу, а не загроза. Путін поважає лише силу

Військова поразка поставила б під загрозу його владу. Це можливість для Заходу, а не загроза. Путін не схильний до ірраціональних дій. Він поважає противників лише тоді, коли протистоять йому силою. Він використовує слабкість, зокрема роз'єднаність у західних країнах, у своїх інтересах.

Тож західні союзники не мають тижнів, щоб домовитися про постачання Україні сучасних танків. Вони мають рухатися дуже швидко протягом декількох днів. Таке рішення, чергова демонстрація єдності на Заході, значно підвищило б готовність Путіна до серйозних переговорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент" – Вікторія Романюк

Крім того, Заходу не слід боятися застосування ядерної зброї. Ці загрозливі жести Кремля, більше риторика, ніж будь-що інше.

Будь-яке застосування ядерної зброї прискорить кінець Путіна. Китай, його головний союзник, відвернувся б через економічні наслідки такого кроку. Те саме з російським народом. Вони хочуть продовжувати вірити в обіцянку Путіна провести обмежену "спецоперацію", яка мало вплине на їх повсякденне життя. Опитування показують, що росіяни найбільше бояться військової конфронтації з НАТО. Навряд чи це було б виключено, якби Росія застосувала ядерну зброю.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Німеччина має відправити танки в Україну і то швидко" – Міодраг Сорік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути