вівторок, 28 січня 2020 14:42

"Немає причин турбуватися" - влада Росії про стрибок радіації в Северодвінську

"Немає причин турбуватися" - влада Росії про стрибок радіації в Северодвінську
Стрибок показників радіаційного фону стався близько 10-ї ранку. Фото: адміністрація Северодвінська

В російському місті Северодвінськ Архангельської області, де влітку під час вибуху на військовому полігоні стався витік радіоактивних матеріалів, знову зафіксували стрибок рівня радіації. Містом почали ширитися панічні чутки.

Про це повідомляє російський сайт 29.ru.

Стрибок відбувся близько 10-ї години ранку у вівторок 28 січня. Як розповіли виданню в одному з дитячих садків міста, офіційно їм про стрибок радіації не повідомляли. Але прислали лист, що все добре.

"Офіційно інформації не надходило, просто ходили чутки, батьки і педагоги спілкувалися між собою. Управління освіти надіслало повідомлення, що паніка хибна, все нормально", - зазначили в установі.

В адміністрації Северодвінська все ж розповіли, що зафіксували невеликий стрибок радіації.

"Стрибок невеликий був, але він був у межах норми. На місце виїжджав співробітник цивільного захисту Северодвінська та центру гігієни і епідеміології. Робили заміри, за результатами замірів інформація буде пізніше", - розповіла начальник відділу зв'язків зі ЗМІ адміністрації Северодвінська Ксенія Юдіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 18-й день після вибуху під Архангельськом Росія розповіла про радіоактивну хмару

Надалі в адміністрації повідомили, що в місті спрацював тільки один датчик з восьми, і підвищення радіаційного фону було в межах норми - до 0,49 мікрозіверта на годину. Спеціальна група виїхала на місце розташування датчика, справила виміри і зняла показання з інших дозиметричних датчиків.

Датчик, який спрацював, вивели з дії на період перевірки. Пізніше відновили його роботу.

"В результаті він зараз показує 0,11 або 0,14 мікрозіверта на годину. Буває такий технічний збій датчика", - повідомив начальник відділу цивільного захисту адміністрації Северодвінську Валентин Магомедов.

За даними Центру гігієни і епідеміології РФ, показання 0,3 мікрозіверта на годину вважаються попереджувальним сигналом . Аварійне реагування відповідних служб починається при показаннях від 0,6 мікрозіверта на годину.

8 серпня торік в Архангельській області РФ, на території військової частини, сталися вибух і пожежа. За даними міноборони РФ, в результаті інциденту загинули п'ятеро фахівців, ще шестеро отримали поранення. П'ятеро загиблих були працівниками "Росатому". У відомстві тоді підкреслили, що жодних шкідливих викидів в атмосферу не зафіксовано і радіаційний фон поблизу місця вибуху і пожежі - в нормі.

Однак датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Северодвінск (Архангельська область). Також район затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.

Зараз ви читаєте новину «"Немає причин турбуватися" - влада Росії про стрибок радіації в Северодвінську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути