середа, 05 грудня 2018 07:27

Назвали ефективний спосіб протидіяти Путіну в Азовському морі

  Кораблі НАТО патрулюватимуть море. Фото: Крим.Реалія
Кораблі НАТО патрулюватимуть море. Фото: Крим.Реалія

Для захисту від Росії на Чорному та Азовському морях Україна могла б здати в оренду США свої порти в обмін на необхідне озброєння.

"Ми повинні зробити те ж саме з Україною на повноцінній основі", - каже старший науковий співробітник Американської ради з міжнародної політики (American Foreign Policy Council) Стівен Бланк, передає thehill.com.

Він нагадав про розроблену 1940-х роках президентом США Франкліном Рузвельтом програми ленд-лізу, яка годувала Червону армію протягом всієї Другої світової війни.

"У цьому випадку військові кораблі США і НАТО могли б перебувати в цих портах так довго, як буде потрібно, не включаючи Україну до складу НАТО. Це значно зменшило б ймовірність нападу Росії, якби США патрулювали Чорне і Азовське моря. Крім того, що ці сили завадять майбутнім російським атак, вони покажуть всім, що саме безрозсудний авантюризм Путіна привів НАТО в Україну, щоб протистояти його цілям", - пояснив експерт.

Бланк підкреслив, що незважаючи на те, що хтось може заперечити, що це стане "марною провокацією Росії", варто пам'ятати, що саме Росія спровокувала Україну і захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія спричинила низку аварій суден в Азові та Чорному морі

Ввечері 25 листопада російські силовики атакували 3 українські катери в Азовському морі та застосували зброю. 6 українських військових поранені, 2 із них перебувають у важкому стані. Після атаки спецназ ФСБ захопив українські катери "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу" разом із особовим складом.

У зв'язку з цим Україна зібрала засідання РНБО, на якому запропонувала вводити воєнний стан. На позачерговому засіданні 26 листопада Верховна Рада підтримала закон про запровадження воєнного стану в 10 областях України та її внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ефективний спосіб протидіяти Путіну в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути