вівторок, 06 листопада 2018 13:17

Нашестя шпигунів - Британія взялася за російських емігрантів

Нашестя шпигунів - Британія взялася за російських емігрантів
Росіян у Лондоні масово звинувачують у шпіонажі. Фото: qha.com.ua

Щонайменше половина із 150 тис. російських емігрантів у британському Лондоні можуть співпрацювати на кремлівську розвідку.

Про це йдеться у доповіді Спільноти Генрі Джексона - одного з підрозділів Кембриджсього університету. Експерти організації з 2005-го займаються дослідженням британської зовнішньої політики. Звіт базується на конфіденційних інтерв'ю з дисидентами високого рівня, перебіжчика та розвідниками, йдеться на сайті організації.

Приклади втручання у життя британців банальні та нахабні, стверджують експерти.

Російські служби розвідки та безпеки в 52 рази перевищують британські. У Британії знаходиться 200 російських офіцерів, які керують шпигунами. Це уп'ятеро більше, ніж було 2010-го. Вони керують близько 500 агентами.

75 тис. виходців із колишнього СРСР, які живуть у Лондоні, є потенційними інформаторами ГРУ, ФСБ і Служби зовнішньої розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз буде жорстоко карати Росію за використання хімічної зброї

Більше половини російських дипломатів займаються розвідувальною діяльністю. Стільки ж чи більше - у Російському торговому представництві.

Британська прикордонна служба проявила абсолютну нефеективність у стримуванні російських шпигунів, підсумовують експерти.

Доповідь закликає уряд подвоїти свої зусилля в боротьбі з загрозою з боку Росії. Пропонує зробити матеріали контррозвідки про масштаби діяльності Росії більш відкритими. Уряду також слід розглянути можливість закрити доступ російським ЗМІ, які є посібниками шпигунів.

Спільнота Генрі Джексона отримала назву на честь американського сенатора Генрі Джексона, співавтора поправки Джексона-Веніка. Документ забороняв поставки деяких видів радянської продукції в США через порушення прав людини в СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Нашестя шпигунів - Британія взялася за російських емігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути