Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2018 13:33

Євросоюз буде жорстоко карати Росію за використання хімічної зброї

Євросоюз буде жорстоко карати Росію за використання хімічної зброї
У Раді ЄС затвердили новий режим санкцій у відповідь на застосування хімзброї. Фото: Svoboda

У Європейському Союзі затвердили новий режим санкцій за використання та поширення хімічної зброї.

Відповідне рішення прийняли міністри закордонних справ 28 країн ЄС. Санкції будуть застосовувати проти фізичних і юридичних осіб, які, на думку співтовариства, відповідальні за створення і застосування хімічної зброї. Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС.

"Обмежувальні заходи будуть застосовуватися до тих осіб і компаній, які безпосередньо відповідальні за розвиток і застосування хімічної зброї, забезпечують фінансову, технічну або матеріальну підтримку, а також допомагають, сприяють або асоціюються з ними (особами, які застосували хімзброю)", - наголошують у Раді.

Санкції передбачають заборону на поїздки до ЄС, заморожування активів для фізичних осіб та заморожування активів для суб'єктів господарювання. Крім того, особам і організаціям ЄС заборонятиметься надавати кошти підсанкційним суб'єктам.

Розробка нового механізму введення санкцій була спрямована задля боротьби з поширенням хімзброї. Відповідне рішення прийняли через день після завершення в Гаазі екстреної сесії ОЗХЗ, скликаній з ініціативи Великобританії і США в зв'язку зі справою Скрипалів, а також звинуваченнями з приводу застосування хімічної зброї урядовими силами в Сирії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британія перевірить помічників російських олігархів

Під час сесії країни-члени ОЗХЗ наділили цю організацію правом називати винних,в тому числі можливих винних, в застосуванні хімічних атак. Варто зазначити, що постпред РФ при ОЗХЗ Олександр Шульгин назвав це рішення "узурпацією ексклюзивних повноважень Ради Безпеки ООН".

Британська прем'єрка Тереза Мей, виступаючи перед Генасамблеєю ООН, заявила, що Росія "кричуще" порушує низку норм міжнародного права.

"Такі країни, як Росія, кричуще порушують міжнародне право. Від захоплення чужих територій до безрозсудного використання хімічної зброї на вулицях Великобританії агентами російського ГРУ", - заявила британська прем'єрка.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз буде жорстоко карати Росію за використання хімічної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути