вівторок, 18 травня 2021 15:50

Напад на Медведчука ставить Зеленського в пряму конфронтацію з Путіним - що про нас пише світова преса

Напад на Медведчука ставить Зеленського в пряму конфронтацію з Путіним - що про нас пише світова преса
Президент Володимир Зеленський кинув виклик Путіну, ініціювавши справу проти Медвечука / Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну й події навколо неї.

"Зеленський ризикує розгнівати Путіна атакою на Медвечука", – Financial Times, Велика Британія

Зеленський, відколи став президентом, намагався не провокувати Росію. Але одна річ розлютила Кремль – напад на Медведчука.

У лютому Київ включив його до списку санкцій, заморозив активи й закрив три підконтрольні канали. Цей крок Зеленського – вияв розчарування щодо мрії покласти край війні на сході України. Він у минулого місяця призвів до російського брязкання зброєю й мобілізації військ уздовж кордонів з Україною. Не злякавшись, прокуратура України домоглася арешту Медведчука за державну зраду. У п'ятницю Путін відповів, що Москва зреагує "швидко й належним чином на всі загрози". Україна, за словами Путіна, "повільно, але неухильно перетворюється на антипода Росії, на антиросію". Сам Зеленський натомість піддався тиску адміністрації Байдена, щоб придушити українських олігархів і посилити боротьбу з корупцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращий спосіб зупинити Путіна - озброювати Україну - що про нас пише світова преса

66-річний Медведчук заробив статки як юрист до того, як зайнявся банківським та енергетичним сектором. Попередники Зеленського використовували його як канал зв'язку з Москвою. Але останнім часом Київ розглядав його як голос Кремля. Медведчук повторював вимоги Росії припинити війну на Донбасі, закликав Україну вести прямі переговори з лідерами сепаратистів і надати їм автономію, яка потенційно дала б Москві право вето на майбутню інтеграцію Києва з ЄС і НАТО.

"Медвечуківські канали роками транслювали сюжети майже ті ж самі, що й російські державні канали. Путін там герой. Росія – дружня нація, з якою Україні треба мати дружні відносини. Ворогом є Захід, а українці – фашисти та, урешті, несправжня нація. Через балакучі голови чи монологи Медведчука поширювали думку, що Росія не напала на Україну, а Україна сама на себе напала, і сама ж винна, бо це громадянська війна", – каже редакторка "Детектор Медіа" Наталія Лігачова.

Виступаючи в суді, який присудив домашній арешт, Медведчук, на якого США з 2014-го наклали санкції за підривання незалежності й територіальної цілісності України, заперечив провину й назвав звинувачення "політично вмотивованим".

Адміністрація Зеленського й незалежні експерти вказали на докази, що Кремль фінансував діяльність Медведчука та його поплічників, надаючи вигідні бізнеси в Росії. Справу ще розслідують, але Медведчуку та його соратнику Козаку пред'явлені звинувачення в державній зраді.

Тим часом олігарх використовує своє політичне становище, щоб підірвати реформи Зеленського. Президент щосили хоче перебудувати корумповану судову систему, багато суддів в якій призначені ще за Януковича. Намагаючись вбити клини між Києвом і західними партнерами, зірвати допомогу МВФ на $5 млрд, депутати, пов'язані з Медведчуком, 2020 року успішно звернулися в Конституційний суд України, щоб знищити антикорупційні інститути. Боячись, що наступного разу суд скасує інші реформи, які є умовами для підтримання Заходу, Зеленський відсторонив головного суддю й почав проти нього справу.

"Ключового союзника Путіна в Україні звинуватили в державній зраді", – Atlantic Council, США

Ключового прокремлівського політика в Україні Медведчука звинуватили в державній зраді й помістили під домашній арешт. Адміністрація Зеленського активізує зусилля з протидії впливу Росії в Україні.

Медведчуку загрожує до 15 років позбавлення волі в разі визнання провини. Звинувачення в державній зраді є останнім кроком в кампанії, яка триває, і слідує за лютневим рішенням заблокувати три канали, пов'язані з Кремлем.

Упродовж семи років неоголошеної війни Росії проти України Медведчук не приховував симпатій до Москви. Навпаки, часто хизувався тісними особистими зв'язками з Путіним. Роль Медведчука в українській політиці раніше змушувала багатьох припускати, що він певним чином недоторканний як посередник між Києвом і Кремлем. Але Зеленський, схоже, вирішив, що цей статус більше не діє.

"Санкції щодо Медведчука збіглися з ростом популярності президента. Українці цінують його тверду позицію проти російської агресії, яка також зблизила з адміністрацією Байдена. Путін, навпаки, тепер відмовляється розмовляти з Зеленським навіть телефоном. Російський лідер має таке ж ставлення до нього, яке було до попередніх глав України – Петра Порошенка й Віктора Ющенка", – каже старший науковий співробітник "Атлантичної ради" Андерс Ослунд.

Напад на Медведчука – сміливий крок, який ставить українського президента в пряму конфронтацію з Путіним. Це добре оцінять патріотично налаштовані українці та західні партнери, але водночас це може призвести до серйозних ускладнень у пошуках миру з Росією.

"Триває "повзуча анексія" сходу України. Кремль використовує тактику доконаного факту", - TVP, Польща

Кремль русифікує Донбас, щоб поступово поглинути його. Так Москва хоче показати росіянам свій статус наддержави, а також ще більше натиснути на Київ.

Кремль планує інтегрувати в Росію окуповані райони Донбасу, які використовує для підтримання там перманентної війни, а також для видавання російських паспортів їхнім жителям і організації там незаконних виборів. Російські паспорти вже видали приблизно 600 тис. жителів Донбасу. Багато взяли їх, боючись переслідувань із боку окупаційної влади. Аналогічними методами росіяни діють у Криму. Нещодавно своїм указом Путін заборонив людям, які не мають російського громадянства, володіти на півострові землею, що вдарило по українцях і татарах, які там живуть.

Росія не тільки веде бойові дії на сході України й підтримує проросійських сепаратистів, але також грає на цьому конфлікті, відмовляючись виконувати Мінські угоди й погрожує Києву новим військовим нападом. Саме тиск на Київ був головною метою нещодавнього розгортання Росією понад 100 тис. військових біля українських кордонів. Лише частині з них потім наказали повернутися в казарми. Водночас Москва нарощує сили в Чорному морі. Ці дії мають вплинути на нову адміністрацію в Вашингтоні, а також у Франції та Німеччині. Ідеться про підвищення ставок перед можливим подальшим посиленням санкцій щодо газопроводу "Північний потік-2". Так Москва протидіє можливому наданню Україні плану дій щодо членства в НАТО.

Це також була спроба переконати Париж і Берлін натиснути на Київ щодо Донбасу, щоб ухвалити російську версію Мінських угод – провести там вибори до того, як Україна візьме під свій контроль окупований регіон і кордон з Росією.

Контроль Москви на Донбасі спричинив хвилю репресій проти українських мирних жителів на окупованій територіях. У понад 60-сторінковому документі "Ізоляція. Голоси з підвалу", замовленого депутаткою Європарламенту від ПіС Ганною Фотигою, містяться численні свідчення колишніх в'язнів, які розказали про жорстокі тортури. Факти нелюдської поведінки з військовополоненими – ще одне свідчення порушення прав людини Росією та сепаратистами. Це ще один елемент зросійщення цих територій і примус жителів до підпорядкування.

Московський режим тісно співпрацює з "політиками" з Луганська й Донецька, яких керівна партія "Єдина Росія" запросила в свої виборчі списки. Нещодавно вона підписала угоду щодо цього з "Союзом добровольців Донбасу". У підсумку в ньому є колишній голава самопроголошеної влади невизнаної ДНР Олександр Бородай. Він має балотуватися в Ростовській області, яка межує з Україною. Одна з причин видавання російських паспортів жителям Донбасу – мобілізація їх на голосування за "Єдину Росію", підтримання якої, як і Путіна, слабшає. У вересні в Росії відбудуться парламентські вибори.

Зараз ви читаєте новину «Напад на Медведчука ставить Зеленського в пряму конфронтацію з Путіним - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути