четвер, 30 вересня 2021 16:49

Найстаріший тропічний ліс у світі передадуть аборигенам

Найстаріший тропічний ліс у світі передадуть аборигенам
Тропічним лісам близько 180 млн років / Getty Images

Чотири національні парки в Австралії повернуть їх власникам-аборигенам, народу Східного Куку Яланджі, у рамках історичної угоди, оголошеної урядом австралійського штату Квінсленд у середу, 29 серпня.

Парки займають площу понад 1600 кв. км на півночі Австралії. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для льотного персоналу запровадять обов'язкову вакцинацію

До повної передачі землі аборигени й уряд керуватимуть спільно. Угоду підписали міністерка навколишнього середовища Міган Скенлон, міністр партнерства аборигенів і жителів островів Торрес Стрейт Крейг Кроуфорд і представник народу Східного Куку Яланджі.

"Культура жителів Східного Куку Яланджі є однією з найдавніших у світі. Ця угода визнає їх право володіти своєю країною і керувати нею, захищати свою культуру і ділитися нею з відвідувачами в міру того, як вони стають лідерами в індустрії туризму", - сказала Скенлон.

У квітні 2007 року жителів Східного Куку Яланджі визнали традиційними власниками землі.

"Ці національні парки захищатимуть важливі культурні об'єкти аборигенів, різні екосистеми, зокрема тропічні ліси, водно-болотні угіддя і мангрові зарості" - додала міністерка.

Вважається, що тропічним лісам близько 180 млн років. Вони розташовані недалеко від Великого бар'єрного рифа і внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вони були домом для поколінь аборигенів. За даними австралійської некомерційної організації Rainforest Rescue, там проживають 30% австралійських сумчастих і 20% рептилій.

В австралійському Мельбурні під час масових акцій протесту проти карантину 19 вересня затримали понад 230 осіб. Поліція звинувачує мітингуювальників у надмірній агресивності. Щонайменше 10 поліцейських отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший тропічний ліс у світі передадуть аборигенам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути