четвер, 04 жовтня 2018 17:10

Мін'юст США звинуватив сімох російських шпигунів

Мін'юст США звинуватив сімох російських шпигунів
Сімох російських співробітників ГРУ звинуватили у спробах атаки на ядерні об'єкти та ОЗХЗ та розслідувачів катастрофи МН17

Звинувачення 7 співробітникам російського ГРУ висунуло велике журі США 4 жовтня. Звинувачують у спробах дискредитувати антидопінгові організації та виправдати російських спортсменів-порушників

Від початку грудня 2014-го по травень 2018-го змовники проводили постійні та ретельно продумані вторгнення у комп'ютерні мережі. Вони стосувалися громадян США, юридичних осіб, міжнародних організацій та їхніх співробітників по всьому світу. В основі атак лежали стратегічні інтереси російського уряду, повідомляє офіційний сайт американського Мін'юсту.

Усі обвинувачені є громадянами Росії - Олексій Сергійович Моренець, Євгеній Михайлович Серебряков, Іван Сергійович Єрмаков, Артем Андрійович Малишев і Дмитро Сергійович Бадін. Кожен із них є солдатом військової частини 26165. Олег Михайлович Сотников і Олексій Валерійович Мінін є офіцерами ГРУ.

Єрмаков, Малишев, Бадін разом з іншими шпигунами, імена яких невідомі, використовувли фіктивні акаунти в соцмережах та проксі-сервери. З їх допомогою досліджували жертв, відправляли електронну пошту, а також розробляли, використовували та відстежували сервери команд і здійснювали керування шкідливими програмами.

Моренець, Серебряков, Сотников і Мінін вирушили до місць по всьому світу, де фізично знаходилися їх цілі. За допомогою спеціалізованого обладнання та віддаленої підтримки з Росії зламали комп'ютерні мережі через Wi-Fi, у тому числі у готелі. Передавали назад у Росію. Серед команди віддаленої підтримки був Єрмаков. Отриману інформацію використовувала і розповсюджувала, часто у спотвореному вигляді, хакерська команда "Fancy Bears", яка працює із військової частини ГРУ № 74455.

Серед цілей були публікація викраденої інформації в рамках кампанії з впливу та дезінформації. Таким чином намагалися підірвати зусилля міжнародних антидопінгових організацій та офіційних осіб, які критикували підтримуваних російським урядом спортсменів. Також намагалися зашкодити репутації спортсменів з усього світу, звинувачуючи їх у застосуванні допінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрадник і покидьок - Путін "віддячив" Скрипалеві за підтримку

Моренець, Серебряков, Мінін і Сотников є фігурантами іншої справи. Сьогодні під час спільної прес-конференції британські та нідерландські урядовці висунули їм звинувачення. ГРУшники намагалися зламати й інфікувати вірусами Wi-Fi Організації із заборони хімічної зброї у Гаазі. Також щонайменше один із них намагався викрасти інформацію про розслідування катастрофи МН17 на Донбасі.

"ГРУ націлювалися на Всесвітню антидопінгову агенцію, Антидопінгову Агенцію США та Канадський центр етики у спорті. Росія вирішила, що опублікувати викривлену особисту інформацію про 250 спортсменів з 30 країн — це чесна гра. - заявив помічник генерального прокурора США Джон Демерс. - Їх за руку упіймали при спробі зламати кібербезпеку ОЗХЗ. Також вони здійснили напад на лабораторію у Швейцарії, яка розслідувала отруєння у Солсбері та застосування хімікатів до невинних цивільних у Сирії. Такі країни як Росія повинні розуміти чіткий намір США і їх союзників запобігати і перешкоджати неприйнятній поведінці".

Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант заявив, що російська військова розвідка неодноразово влаштовувала "безсистемні та безрозсудні" кібератаки на політичні інститути, компанії, ЗМІ та спортивні організації по всьому світу.

За даними експертів британського Національного центру з кібербезпеки, Головне розвідувальне управління (ГРУ) "майже безсумнівно" причетне до діяльності хакерських угруповань APT 28, Sofacy, Sednit, Sandworm, Кіберхаліфат, КіберБеркут і низки інших.

Зараз ви читаєте новину «Мін'юст США звинуватив сімох російських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути