Ексклюзиви
середа, 08 вересня 2021 12:36

Мільярдер хоче збудувати мегаполіс у пустелі за $400 млрд

Мільярдер хоче збудувати мегаполіс у пустелі за $400 млрд
Макет міста майбутнього в США / Bjarke Ingels Group

Американський мільярдер Марк Лор планує побудувати нове місто з населенням 5 млн осіб. Для його проєктування призначив всесвітньо відомого архітектора.

Колишній керівник мережі супермаркетів Walmart оприлюднив плани будівництва міста Телоса - мегаполісу, який він сподівається побудувати з нуля в американській пустелі. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліверпуль виключили зі спадщини ЮНЕСКО

Амбіційний проєкт на 607 км кв. обіцяє екологічно чисту архітектуру, стійке виробництво енергії та незалежну від посухи систему водопостачання. Міський дизайн повинен дозволити жителям дістатися до робочих місць, шкіл і зручностей в межах 15 хв. їзди від будинку. Планувальники ще шукають місце для міста в штатах Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Техас і регіон Аппалачі.

Архітектурна фірма Bjarke Ingels Group вже показала макети майбутнього міста. Там заборонять автомобілі на викопному паливі, їздитимуть автономні транспортні засоби, оснащені сонячними батареями. Також фірма показала хмарочос Equitism Tower, який стане "маяком міста". У будівлі буде сховище води, ферми й дах з сонячних батарей.

Перша фаза будівництва, при якій розмістять 50 тис. жителів, коштуватиме близько $25 млрд. Весь проєкт перевищить $400 млрд. Місто має досягти цільової чисельності населення в 5 млн осіб протягом 40 років. За словами організаторів, фінансування надходитиме з різних джерел, зокрема від приватних інвесторів, філантропів, федеральних і державних грантів, а також субсидій на економічний розвиток. Планувальники сподіваються також звернутися до чиновників, щоб заселити перших жителів до 2030 року.

Компанія ABIBOO Studios оприлюднила архітектурний проєкт п'яти міст, які в майбутньому побудують на Марсі. Зокрема, побудують столицю Червоної планети - Нюва. Кожне місто вміщатиме принаймні 200-250 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Мільярдер хоче збудувати мегаполіс у пустелі за $400 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути