понеділок, 09 січня 2023 12:38

Масштабні протести у Бразилії: що відомо на цю хвилину
20

У Бразилії затримали понад 400 учасників протестів
Фото: eastnews.ua
У Бразилії затримали понад 400 учасників протестів
У Бразилії затримали понад 400 учасників протестів
У Бразилії затримали понад 400 учасників протестів
У Бразилії затримали понад 400 учасників протестів

У Бразилії поліція затримала понад 400 учасників антиурядових протестів. Їм загрожує до 12 років ув'язнення.

Влада країни розпочала розслідування для встановлення організаторів масштабних заворушень у столиці на вихідних, повідомляє Reuters.

"Понад 400 людей вже заарештовано і поплатяться за скоєні злочини. Ми продовжуємо роботу з виявлення всіх інших, хто брав участь у цих терористичних актах сьогодні вдень у Федеральному окрузі. Ми продовжуємо працювати над відновленням порядку", – заявив губернатор Федерального округу Ібанейса Роша у Twitter.

Правоохоронці вважають, що штурм будівель держвлади в Бразиліа був спланованим заздалегідь.

"Прибічники ексглави Бразилії Жаїра Болсонару планували захоплення урядових будівель щонайменше два тижні в групах на платформах обміну повідомленнями у соціальних мережах. Водночас сили безпеки країни не зробили жодних кроків, аби запобігти нападу. У повідомленнях члени таких груп визначали місця зустрічей у кількох містах, звідки замовлені автобуси з людьми вирушили до Бразиліа", – ідеться у повідомленні.

План передбачав розміщення табору протестувальників перед штабом командування армії, де розташувалися групи прибічників державного перевороту після того, як чинний президент Лула да Сілва переміг на виборах у жовтні.

Верховний суд Бразилії пізно ввечері в неділю усунув губернатора Бразиліа з посади на 90 днів через недоліки в системі безпеки у столиці після того, як тисячі прибічників Болсонару штурмували урядові будівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заворушення у Бразилії ‒ Болсонару розкритикував своїх прихильників

Коли протестувальники почали прибувати до еспланади у Бразиліа, машини військової поліції замість того, щоб стримати їх, супроводжували демонстрантів. А загін спецпризначення прибув на місце лише через 2 год. після початку заворушень.

Президент Бразилії Лула да Сілва оголосив у столиці режим надзвичайної ситуації через заворушення.

Суддя Верховного суду також наказав платформам соціальних мереж блокувати пропаганду державного перевороту. Окрім цього, Верховний суд Бразилії наказав військовим упродовж 24 год. прибрати всі табори прихильників Болсонару, які напередодні захопили урядові будівлі.

У разі невиконання командування збройних сил, поліції та міністр оборони будуть притягнені до відповідальності.

Тим часом верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель висловив підтримку чинному президенту Бразилії та його уряду.

У жовтні в Бразилії обрали нового президента. Ним став Луїс Інасіу Лула да Сілва. Прихильники експрезидента Болсонару, який покинув країну за 48 год. до кінця мандата, відмовилися визнавати результати виборів.

8 січня прихильники Болсонару, який зараз перебуває в США, влаштували масові заворушення в столиці країни, місті Бразиліа. Вони почали захоплювати будівлі урядових установ і влаштовувати сутички з поліцією. Протестувальники також вдерлися у приміщення президентського офісу та парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Масштабні протести у Бразилії: що відомо на цю хвилину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути