Ексклюзиви
четвер, 02 травня 2019 00:37

Лукашенко "зачищає" агентів Кремля. Почав із соратників

Лукашенко "зачищає" агентів Кремля. Почав із соратників
Втюрін обіймав посаду заступника держсекретаря Ради безпеки республіки. Фото: RFRM

Колишнього заступника держсекретаря Ради безпеки Білорусі Андрія Втюріна затримали за діяльність в інтересах ФСБ і Федеральної служби охорони Росії.

Втюрін протягом останніх 25 років входив у найближче коло спілкування Лукашенка і був вхожий в сім'ю білоруського лідера, повідомляє "Росбалт" з посиланням на джерело в білоруських силових структурах.

"Аж до того, що молодший син президента, Коля, буквально зростав на руках у татового охоронця", - зазначив співрозмовник видання.

Втюріна затримали за неодноразові зливи інформації російським ФСБ і ФСО. Він не шпигун в звичайному сенсі, його зв'язки дісталися йому в спадок з минулого. Росіянин, навчався, працював, дружив з колегами з російських спецслужб.

"У ситуації, коли в наявності великий конфлікт між Москвою і Мінськом, подібна поведінка для людини з найближчого оточення Лукашенка - неприпустима. Ось його і прибрали", - розповіло джерело в білоруських силових структурах.

1 травня Мінськ оприлюднив указ Лукашенка від 24 квітня, яким він звільнив Втюріна від посади заступника держсекретаря Ради безпеки республіки за "скоєння вчинків, що дискредитують звання військовослужбовця".

За день до цього повідомлялося про затримання силовика співробітниками КДБ за хабар у великому розмірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: План Путіна: лишитися при владі та об'єднати РФ і Білорусь - Bloomberg

Втюрін неодноразово включався білоруськими журналістами в рейтинги найвпливовіших людей в Білорусі. До переходу в Радбез в 2014 році він протягом семи років очолював Службу безпеки президента республіки, куди потрапив у 1995 році, тобто через рік після початку президентства Лукашенка.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко "зачищає" агентів Кремля. Почав із соратників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути