субота, 26 жовтня 2024 03:25

Литва відключить і демонтує лінії електропередач із Росією та Білоруссю

Литва відключить і демонтує лінії електропередач із Росією та Білоруссю
Литва, Латвія та Естонія відключаться від російської енергетичної системи. Фото: glavnoe

Литва планує на початку лютого 2025 року відключити, а потім демонтувати лінії електропередач, які з'єднують її з країною-агресором Росією та Білоруссю.

Цей крок є частиною синхронізації країн Балтії із Західною Європою. Про це повідомив литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid, передає lrt.lt. У компанії зазначили, що станом на зараз частина ліній електропередачі з третіми країнами функціонує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва обшукує російські поїзди. Знайдене передає Україні

"Усі лінії будуть відключені 8 лютого 2025 року, коли закінчиться термін дії угоди BRELL (спільна електроенергетична система Росії, Білорусі та країн Балтії. – Gazeta.ua). Роботи з демонтажу розпочнуться відразу після цього", – повідомив Litgrid.

9 лютого 2025 року балтійські електромережі синхронізують із мережами західноєвропейських держав. За день до цього Литва, Латвія та Естонія відключаться від російської енергетичної системи та проведуть випробування спільної ізольованої роботи, після чого не повернуться до старої системи.

"Оскільки синхронізація мережі з континентальною Європою наближається, уряд у середу відключив сім 330-кіловольтних зв'язків з Росією та Білоруссю зі списку активів та об'єктів, важливих для національної безпеки", – йдеться у матеріалі.

У липні 2024 року стало відомо, що оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії повідомили Росії та Білорусі про непродовження договору BRELL. Офіційно вони вийдуть із нього у лютому 2025 року.

.

Зараз ви читаєте новину «Литва відключить і демонтує лінії електропередач із Росією та Білоруссю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути