Ексклюзиви
пʼятниця, 03 березня 2023 08:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Кремль використовує страх Заходу перед ядерною ескалацією – ISW

Кремль використовує страх Заходу перед ядерною ескалацією – ISW
Росія продовжує вдаватися до ядерного шантажу. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Російська влада намагається "ядерним шантажем" сповільнити військову підтримку України від Заходу.

На це вказує призупинення Кремлем участі РФ у договорі про ядерні озброєння, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

"Дуже ймовірно, що Кремль використовує страх (Заходу. – Gazeta.ua) перед ядерною ескалацією і призупиненням участі РФ у договорі в надії стримати підтримку України з боку Заходу та сповільнити обіцяну західну військову допомогу", – йдеться в аналізі.

Аналітики нагадали, що 2 березня на саміті G20 в Нью-Делі державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен коротко поговорив з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У G20 не погодили спільну заяву щодо агресії РФ: які країни її заблокували

Блінкен повідомив, що він закликав Лаврова скасувати призупинення Росією договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Держсекретар висловив готовність США співпрацювати з Росією у сфері контролю над стратегічними ядерними озброєннями незалежно від статусу війни в Україні та відносин між США і Росією.

В ISW вважають, що російські офіційні особи навряд чи продовжуватимуть змістовні дискусії щодо відновлення дії договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

"Як і раніше, вкрай малоймовірно, що Кремль застосує ядерну зброю, але регулярно виступає з мало правдоподібними погрозами ядерної ескалації, намагаючись залякати Захід", – підсумували аналітики.

21 лютого президент Росії Володимир Путін майже 2 год. виступав з посланням Федеральним зборам. З нового заявив, що Росія "тимчасово" призупиняє участь у договорі про обмеження ядерних озброєнь зі Сполученими Штатами Америки і про підготовку до ядерних випробувань.

Рішення Путіна про тимчасове призупинення участі РФ в цьому договорі є "великою помилкою" і "дуже безвідповідальним кроком", заявив президент США Джо Байден.

З перших днів повномасштабної війни Путін загрожує Заходу ядерною зброєю. Щоразу він згадує можливість ядерного удару у своїх заявах. В одній наголошував, що його слова "не блеф".

Зараз ви читаєте новину «Кремль використовує страх Заходу перед ядерною ескалацією – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути