Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2020 08:51

Кремль усуватиме Лукашенка будь-якими способами – російський політолог

Кремль усуватиме Лукашенка будь-якими способами – російський політолог
Президент РФ Володимир Путін буде усувати президента Білорусі Олександра Лукашенка будь-якими способами. Фото: ТАСС

Президент Російської Федерації Володимир Путін буде усувати президента Білорусі Олександра Лукашенка будь-якими способами.

Зараз він вибирає, який варіант поглинання Білорусі буде більш вигідним для нього. Про це заявив російський політолог Андрій Піонтковський в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Путін усуватиме Лукашенка будь-якими способами. Зараз він зважує, який із варіантів поглинання Білорусі більш вигідний йому: прихід слабкого Лукашенка, якого потім можна дотиснути. Чи прихід недосвідченої опозиції, яка хоче поліпшити відносини з Росією, правильніше, з путінським режимом. Поліпшення для Путіна може бути тільки одне – згода на відмову від суверенітету Білорусі", — розповів експерт.

Ідея поглинання Білорусі почалася не з Путіна, за словами експерта. У Росії з 1996 року чекали, що президент Олександр Лукашенко погодиться на приєднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруський слідчий розвінчав брехню "вагнерівців"

"Мета Путіна, та не тільки Путіна, а й всієї російської еліти протягом останніх 25 років, – це поглинання Білорусі. Це не з Путіна почалося. На це розраховувала і єльцинська адміністрація, коли в 1996 році вони допомогли Лукашенку здійснити державний переворот. Вони були впевнені, і він їм обіцяв, що вступить до Російської Федерації. Це дуже надихало російську політичну еліту. Але Лукашенко не збирався змінювати своє призначення диктатора на секретаря мінського обкому. Це викликало надзвичайне роздратування у Москві, тиск зростав і досяг піку в останні місяці", – розповів він.

Політолог розповів, як будувалися відносини між Путіним і Лукашенком.

"Путін у неприпустимо різкій формі вимагав створення наднаціональних органів у майбутній державі. Лукашенку обіцяв пост спікера в об'єднаному парламенті, але він відмовився, як і відмовлявся 25 років. Не тому, що він великий білоруський патріот, а тому, що не хотів втрачати особистої влади. Зараз ці відносини досягли межі жорстокості. На політичних шоу, здавалося б, інтелігентні люди говорять у термінах "западло", "не за поняттями", ну це звичайна мова між диктаторами", – сказав він.

29 липня у Білорусі затримали російських бойовиків з ПВК Вагнера, 32 особи під Мінськом і ще одну – на півдні країни. Серед них були такі, хто воював проти України на Донбасі. Правоохоронні органи Білорусі повідомили, що їм надійшла інформація про прибуття загалом понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії.

Зараз ви читаєте новину «Кремль усуватиме Лукашенка будь-якими способами – російський політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути