Ексклюзиви
четвер, 29 червня 2023 06:35

Кремль досі остаточно не погодив угоду щодо "вагнерівців"

Кремль досі остаточно не погодив угоду щодо "вагнерівців"
Широко поширені спекуляції навколо позиції ЧВК "Вагнер" у Білорусі припускають, що деякі аспекти угоди все ще перебувають у стадії опрацювання. Фото: eastnews.ua

Досі тривають переговори щодо угоди, запропонованої самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком після заколоту "вагнерівців" у РФ.

Обговорення подробиць домовленості, укладеної між засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним і Кремлем ще не завершилося, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Продовження повідомлень про угоду за посередництва білоруського диктатора щодо припинення збройного заколоту групи "Вагнер" свідчить про те, що сторони, можливо, все ще ведуть переговори щодо конкретизації деталей угоди. Російські джерела продовжують спекулювати на деталях цієї угоди. Ці спекуляції навколо позицій "Вагнер" у Білорусі свідчать, що певні аспекти угоди все щед опрацьовують", – йдеться у звіті аналітиків.

Російські джерела припускають, що бунт "вагнерівців" уже має потужний вплив на російську командну структуру.

"Джерела, які публікують ці припущення, в основному були точними в попередніх повідомленнях про зміни в російському командуванні. Водночас серйозні потенційні наслідки, пов'язані зі збройним заколотом Пригожина, можуть вплинути на точність цих джерел. Наразі ISW не може підтвердити жодного з цих припущень про зміну командування, але очевидно, що демарш продовжує мати значні наслідки на інформаційний простір", – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни узялися на бази Пригожина у Сирії. "Вагнерівці" заперечують затримання своїх командирів

В огляді також згадують про повідомлення росЗМІ щодо арешту російського генерала Сергія Суровікіна.

Якщо російська влада таки заарештувала Суровікіна, то Кремль, імовірно, використає його з поплічниками у якості цапів-відбувайлів, щоб публічно пояснити, чому російські військові та органи внутрішньої безпеки погано відреагували на заколот. Москва прагне виправдати потенційну зміну російського військового керівництва.

Кремль може спробувати заспокоїти зневагу до керівників Міноборони РФ, знизивши роль Валерія Герасимова в операціях в Україні, хоча він, швидше за все, збереже, принаймні номінально, посаду.

"Кремль намагатиметься балансувати між заспокоєнням невдоволення військових і очищенням Міноборони від нелояльних фігур, не суперечачи при цьому своїй риториці і діям. Якщо йому буде надто важко досягти цього балансу, він може вирішити переслідувати лише одну із цілей. У такому випадку Міноборони майже напевно очистять від нелояльних фігур", – звітують експерти.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко сподівається використати "вагнерівців" у своїх цілях. Він, зокрема, сподівається посилити найманцями власну армію та врівноважити кампанію Кремля через "Союзну державу" поглинути Білорусь.

Зараз ви читаєте новину «Кремль досі остаточно не погодив угоду щодо "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути