Ексклюзиви
середа, 28 червня 2023 06:16

Лукашенко спробує використати "вагнерівців" ‒ ISW

Лукашенко спробує використати "вагнерівців" ‒ ISW
На думку аналітиків, білоруський диктатор спробує використати "вагнерівців" у своїх цілях. Фото: glavcom.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко сподівається використати "вагнерівців" у своїх цілях.

Він, зокрема, сподівається посилити найманцями власну армію та врівноважити кампанію Кремля через "Союзну державу" поглинути Білорусь. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, Лукашенко, ймовірно, прагне встановити жорсткий контроль над усіма силами "вагнерівців", які прямують до Білорусі.

Так, білоруський диктатор підкреслив, що ця ПВК не відкриватиме вербувальні пункти в Білорусі, як це було в РФ. Однак, білорусам і, ймовірно, іншим громадянам буде дозволено вступати до структур "вагнерівців" у Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це негативний сигнал" ‒ Дуда прокоментував "вагнерівців" у Білорусі

Лукашенко також заявляв, що група "Вагнера" в першу чергу виступатиме партнером у навчаннях та консультуванні білоруських військових. Разом з тим білоруський диктатор заперечив, що влада РБ вже почала створювати польові табори для "вагнерівців", але заявив, що Білорусь створить табори, якщо бойовики їх вимагатимуть.

Аналітики вважають, що Лукашенко може спробувати використати "вагнерівців" у Білорусі, щоб зменшити накопичену структурну залежність своїх збройних сил від РФ у виконанні більш високих оперативних функцій.

Білоруський диктатор також може спробувати використати "вагнерівців", щоб допомогти відновити втрачені можливості ЗС РБ, які значною мірою делегували Західному військовому округу РФ.

"Білорусь не має недавнього досвіду проведення великомасштабних операцій або організації навчань вище за рівень батальйону. Основним джерелом знань та досвіду Білорусі для більш високої оперативної діяльності є організовані Росією навчання, такі як навчання, що повторюються "Захід", "Щит Союзу" і "Непорушне братство", ‒ йдеться у публікації.

При цьому аналітики не оцінюють, наскільки успішними можуть бути ці зусилля Лукашенка.

"Проте криза стабільності нового російського режиму може надати Мінську нові можливості", ‒ вважають експерти.

Війська приватної військової компанії "Вагнер" все ще перебувають в Україні після заколоту у вихідні. Пентагон вирішив не спекулювати їхнім особливим розташуванням та тим, чи можуть вони рухатися чи ні, сказав прессекретар Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що командири "вагнерівців" "допомагатимуть" білорусам. Також білоруський диктатор підтвердив перебування Пригожина.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко спробує використати "вагнерівців" ‒ ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути