Ексклюзиви
четвер, 01 вересня 2022 12:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Країни "Великої сімки" розробили план боротьби з Путіним – ЗМІ

Країни "Великої сімки" розробили план боротьби з Путіним – ЗМІ
G7 страхують понад 90% світового судноплавства. Фото: eastnews.ua

Міністри фінансів країн "Великої сімки" планують узгодити та представити план зі встановлення граничних цін на нафту з Російської Федерації.

Узгодження граничної ціни має відбутися 2 вересня під час віртуальної зустрічі, повідомляє The Wall Street Journal.

"Граничні ціни поширюватимуться не лише на нафту, а й на нафтопродукти, зокрема, на мазут, як на один із ключових експортних продуктів РФ. План G7 передбачає заборону на фінансування та страхування перевезень російської нафти, якщо вона продається вище встановленої межі цін", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина з Данією знайшли спосіб позбутися російського газу

Домовленість почне діяти в грудні, коли набуде чинності європейське ембарго на російську нафту. Його мають пом'якшити: заборону Євросоюзу на страхування нафтових перевезень скасують. Це дозволить європейським компаніям продовжити надавати фінансові послуги для транспортування й продажу російської нафти, але лише за встановленою ціною.

За даними аналітичного центру Bruegel, країни "Великої сімки" страхують понад 90% світового судноплавства.

У середу, 31 серпня, ціни на нафту відновилися після падіння на 5% днем раніше. Нафта дорожчає, оскільки є стійкий попит на паливо в Сполучених Штатах.

23 серпня світові ціни на нафту зросли через побоювання з приводу дефіциту пропозиції. Саудівська Аравія попередила, що може скоротити видобуток, аби скоригувати нещодавнє зниження цін.

22 серпня ціни на нафту впали, завершивши триденне зростання. Це сталося через побоювання, що агресивне підвищення відсоткових ставок у Сполучених Штатах Америки може призвести до уповільнення світової економіки й зниження попиту на паливо.

Після дводенного зростання світові ціни на нафту 19 серпня знизилися. Учасники ринку зіставили побоювання з приводу глобального економічного спаду, який може знизити попит, і очікування скорочення поставок до кінця року.

Новий генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти Хайтам Аль-Гайс заявив, що у високих цінах на енергоносії винні політики, законодавці й недостатні інвестиції в нафтогазовий сектор, а не його група.

ОПЕК+ повинна зустрітися 5 вересня, щоб відрегулювати видобуток. Група прагне до того, щоб Росія залишалася частиною угоди з видобутку нафти ОПЕК+ після 2022 року.

Рекордний експорт сирої нафти з США, відновлення видобутку в Лівії і стійкий експорт з Росії та Ірану послабили глобальну нестачу поставок напередодні пікового обслуговування НПЗ.

Зараз ви читаєте новину «Країни "Великої сімки" розробили план боротьби з Путіним – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути