середа, 31 серпня 2022 09:38

Після різкого обвалу ціни на нафту зросли: що вплинуло

Після різкого обвалу ціни на нафту зросли: що вплинуло
У середу, 31 серпня, ціни на нафту відновилися після падіння на 5% днем раніше. Фото: pixabay.com

У середу, 31 серпня, ціни на нафту відновилися після падіння на 5% днем раніше.

Нафта дорожчає, оскільки є стійкий попит на паливо в Сполучених Штатах. Про це повідомляє Reuters.

Ф'ючерси на американську нафту WTI виросли на 0,9%, до $92,49 за барель після падіння на $5,37 на попередній сесії. Ціна впала через побоювання рецесії.

Жовтневі ф'ючерси на нафту марки Brent, термін дії яких закінчується сьогодні, виросли на 0,7%, до $100,01 за барель після падіння на $5,78 30 серпня. Листопадовий контракт подорожчав на 1%, до $98,77 за барель.

З початку російського вторгнення в Україну коливання цін налякали хедж-фонди й спекулянтів. Тому скоротили обсяг торгів, що посилило коливання ринку.

"Я не можу підкреслити, що низька ліквідність означає, що нас чекають деякі волатильні рухи", – сказав аналітик із сировинних товарів Commonwealth Bank Вівек Дхар.

Згідно з даними Американського інституту нафти (API), запаси бензину скоротилися приблизно на 3,4 млн барелів. Водночас запаси дистилятів, зокрема дизельне і реактивне пальне, скоротилися приблизно на 1,7 млн барелів за тиждень станом на 26 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погані новини для РФ: у Європі падають ціни на газ

Зростання цін було обмежено побоюваннями, що деякі з найбільших міст Китаю – від Шеньчженя до Даляня – вводять обмеження і закривають підприємства, щоб приборкати Covid-19. І водночас друга за величиною економіка світу вже відчуває слабке зростання.

На експорт нафти з Іраку не вплинуло найжорстокіше насильство, яке було в Багдаді за останні роки. Смертельні сутички ослабли 30 серпня після того, як впливовий священнослужитель Муктада ас-Садр наказав послідовникам припинити протести.

Основним фактором, який підтримує ціни на цей час, є розмови членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та їхніх союзників (ОПЕК+). Вони обговорювали, що можуть скоротити видобуток для стабілізації ринку. Наступна зустріч ОПЕК+ відбудеться 5 вересня.

"Що стосується скорочень ОПЕК, я не думаю, що хтось вірить, що негайні скорочення матимуть серйозні наслідки", – сказав директор енергетичного консалтингу Trifecta Сукріт Віджаякар.

Він додав, оскільки загроза рецесії може бути реальною, інвестори готові дозволити Brent поки коливатися між $90 і $110.

У п'ятницю, 26 серпня, ціни на нафту зросли на $1. Це сталося на тлі ознак поліпшення попиту на паливо.

Проте подальше зростання було обмежено: ринок чекав підказок від глави Федеральної резервної системи Сполучених Штатів про перспективи підвищення ставок.

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 0,9%, до $100,21 за барель. Ф'ючерси на американську нафту марки WTI також зросли на 0,9%, до $93,40 за барель. Обидва контракти впали приблизно на $2 25 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Після різкого обвалу ціни на нафту зросли: що вплинуло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути