пʼятниця, 26 серпня 2022 13:14

Ціна на нафту Brent знову підскочила: що на це впливає

Ціна на нафту Brent знову підскочила: що на це впливає
26 серпня ціни на нафту зросли на $1. Фото: pixabay.com

У п'ятницю, 26 серпня, ціни на нафту зросли на $1. Це сталося на тлі ознак поліпшення попиту на паливо.

Проте подальше зростання було обмежено: ринок чекав підказок від глави Федеральної резервної системи Сполучених Штатів про перспективи підвищення ставок. Про це повідомляє Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 0,9%, до $100,21 за барель. Ф'ючерси на американську нафту марки WTI також виросли на 0,9%, до $93,40 за барель. Обидва контракти впали приблизно на $2 25 серпня.

Побоювання щодо зниження попиту на нафту цього тижня ослабли, незважаючи на невизначеність щодо темпів підвищення ставок в США для боротьби зі зростаючою інфляцією. У результаті цього еталонні нафтові контракти можуть зрости приблизно на 3% за тиждень.

Аналітики ANZ Research зазначили, що коментарі деяких представників центрального банку США перед виступом його голови Джерома Пауелла в п'ятницю затьмарили економічний фон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли санкції найсильніше вдарять по Росії – дослідження

"Тим не менш, з'являються ознаки високого попиту", – відзначають аналітики.

Перспектива скорочення видобутку Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) для компенсації зростання видобутку в Ірані також надала підтримку цінам.

За словами аналітика CMC Markets Тіни Тенг, ринки нафти можуть зберегти підтримку. Постачальники дали зрозуміти, що скоротять видобуток, якщо ціни на нафту впадуть.

Тегеран переглядає відповідь Вашингтона на підготовлену Євросоюзом остаточну пропозицію про відновлення ядерної угоди. Відповіді очікують у ЄС найближчим часом. Однак незрозуміло, як швидко відновиться експорт іранської нафти, якщо угода буде досягнута.

Якщо санкції проти Ірану знімуть, може пройти майже 1,5 років, перш ніж він вийде на повну потужність в 4 млн барелів на добу. Це на 1,4 млн барелів на добу більше, ніж його поточний видобуток.

Новий генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти Хайтам Аль-Гайс заявив, що у високих цінах на енергоносії винні політики, законодавці й недостатні інвестиції в нафтогазовий сектор, а не його група.

ОПЕК+ повинна зустрітися 5 вересня, щоб відрегулювати видобуток. Група прагне того, щоб Росія залишалася частиною угоди з видобутку нафти ОПЕК+ після 2022 року.

Рекордний експорт сирої нафти з США, відновлення видобутку в Лівії і стійкий експорт з Росії та Ірану послабили глобальну нестачу поставок напередодні пікового обслуговування нафтопереробних заводів.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на нафту Brent знову підскочила: що на це впливає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути