пʼятниця, 21 травня 2021 12:58

Конфлікт у Секторі Гази завершився – протиріччя між Ізраїлем і ХАМАС залишилися
7

Жителі Сектору Газа святкують в ніч на п’ятницю, 21 травня, початок перемир’я / Getty Images
Святкування початку перемир'я в Єрусалимі / Getty Images
Зруйнований Сектор Газа / Getty Images
Зруйнований Сектор Газа / Getty Images
Зруйнований Сектор Газа / Getty Images

Ізраїль і ХАМАС за посередництва Єгипту домовилися припинити вогонь, щоб поклало край 11-денному конфлікту. Сторони уклали "взаємне й одночасне" перемир'я о 02:00 за місцевим часом у п'ятницю, 21 травня. Це були найбільші взаємні обстріли між сторонами з 2014-го. Унаслідок ракетних ударів загинули щонайменше 232 палестинці, із них 65 дітей і 39 жінок, і 12 ізраїльтян, із них двоє дітей.

Сектор Гази лежить у руїнах

ЦАХАЛ заявив, що за 11 днів палестинці випустили на Ізраїль 4340 ракет, що значно більше за кількість ракет, випущених упродовж семитижневої війни 2014 року. Водночас Ізраїль вразив сотні цілей у Секторі Гази, зокрема, багатоповерхові будівлі, де були штаби ХАМАС і офіси міжнародних ЗМІ, що спричинило міжнародну критику.

Ізраїль заявив, що доклав усіх зусиль, щоб звести до мінімуму жертв серед мирних жителів і цивільної інфраструктури. І звинуватив ХАМАС у навмисному розміщенні бойовиків і військових об'єктів разом із мирними населенням. Головна ціль Ізраїлю була знищити тунелі, якими в Сектор Гази завозять ракети, і склади, де їх зберігають. Однак обстріли ЦАХАЛу пошкодили палестинські лікарні, школи та інфраструктуру електро- і водопостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен планує відвідати Близький Схід

За даними міжнародних організацій, основна інфраструктура Сектору Гази, зокрема, електростанції й каналізація серйозно пошкоджені. Це означає брак води та електрики у двомільйонній смузі, а неочищені стічні води деяких заводів зливають у море. Тим часом ізраїльтяни звинуватили ХАМАС у навмисному підриванні частини життєво важливих об'єктів інфраструктури.

Водночас ракети з Гази теж потрапляли в ізраїльські школи, будівлі й синагоги. Ізраїль ефективно захистила новітня система протиракетної оборони "Залізний купол", яка перехопила понад 90% ракет, випущених ХАМАСом.

Жодних поступок, тільки "взаємне й беззастережне припинення вогню"

Як пише The Washington Post, найвища посадова особа ХАМАСу в Лівані Усама Хамдан сказав, що вони домоглися поступок від Ізраїлю з низки спірних моментів - заборону на втручання ізраїльтян у мечеть Аль-Акса в Єрусалимі та в Східний Єрусалим, у районі Шейх-Джарра. Звідти ізраїльтяни пробували виселити кілька палестинських сімей, що спровокувало воєнну ескалацію на початку місяця.

Але ізраїльські офіційні особи заявили, що угода про припинення вогню означає лише "взаємне й беззастережне припинення вогню", й ніяких поступок не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден привітав перемир'я між Ізраїлем і Палестиною: пообіцяв відновити "Залізний купол" і допомогти сектору Газа

ЦАХАЛ заявив, що їхня воєнна кампанія, яка містила 200 годин бомбардувань Сектору Гази, значною мірою досягла мети - різко знизила змогу ХАМАСу надалі завдавати ударів по Ізраїлю.

Ізраїльські військові заявили, що завдали ударів у низку військових цілей ХАМАСу - зокрема, у склади ракет і підземні тунелі постачань.

США натиснули на Ізраїль, щоб пішов на перемир'я

Кожна сторона заявила, що готова вжити заходів за будь-якого порушення умов перемир'я іншою стороною, а Каїр заявив, що направить дві делегації для спостереження за припиненням вогню. Одним із перших привітав перемир'я президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі.

"З величезним щастям мав дзвінок від президента Байдена, під час якого обмінялися думками щодо досягнення формули, яка заспокоїла цей конфлікт між Ізраїлем і Сектором Гази. Наше бачення співзвучно, що врегулювати конфлікт можливо лише за допомогою дипломатії", - заявив глава Єгипту.

Як пише The Independent, рішення про перемир'я Ізраїль ухвалив на тлі тиску США на ізраїльську владу. Президент Джо Байден привітав припинення вогню й сказав, що бачить "реальну змогу досягти прогресу", пообіцявши продовжувати "тиху й невпинну дипломатію" на шляху до миру. Він також пообіцяв поповнити ізраїльську високотехнологічну систему протиракетної оборони "Залізний купол", і підтвердив підтримку "права Ізраїлю на самооборону".

Глава британського МЗС Домінік Рааб теж привітав перемир'я, яке, за його словами, стало "важливим кроком до зупинки циклу насильства й загибелі мирних жителів".

Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав сторони досягти тривалого миру.

"Ізраїльські та палестинські лідери відповідальні, крім відновлення миру, за те, щоб почати серйозний діалог для усунення корінних причин конфлікту. Газа - невіддільна частина майбутньої палестинської держави, і варто докласти всіх зусиль, щоб домогтися реального примирення, яке покладе край ворожнечі між сторонами", - заявив Гутерреш.

Причина всього – конфлікт за Єрусалим

Як пише ВВС, бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС спричинили кілька днів сутичок між палестинцями та ізраїльською поліцією на священному пагорбі в Єрусалимі.

Це місце шанують як мусульмани, які називають його "Благородне святилище", так і євреї, які називають Храмовою горою. ХАМАС в ультимативній формі зажадав від Ізраїлю забрати поліцію звідти й прилеглого арабського району Шейх-Джарра. Там ізраїльтяни паралельно виселяли палестинські сім'ї за рішенням ізраїльського суду. ХАМАС почав запускання ракет на Ізраїль, коли його ультиматум залишився без відповіді.

Гнів палестинців розгорівся, бо сутички з поліцією були під час священного для мусульман місяця Рамадан. Доливала олії в вогонь також перспектива щорічного святкування Ізраїлем захоплення Східного Єрусалиму під час війни 1967 року.

Доля міста з його глибоким релігійним і національним значенням для обох сторін лежить в основі багаторічного ізраїльсько-палестинського конфлікту. Фактично Ізраїль анексував Східний Єрусалим 1980-го і вважає місто своєю столицею, хоча це не визнає більшість інших країн. Палестинці заявляють, що східна частина Єрусалиму є столицею їх власної, так і не створеної держави.

Причини конфлікту залишилися нерозв'язаними

Як пише аналітичний центр International Crisis Group, попри те, що сторони зупинили бойові дії, усі проблеми залишаються, і ще більше загострилися.

ХАМАС вимагає від Ізраїлю поступок в Єрусалимі, на які ізраїльтяни не підуть.

Ізраїль знищив об'єкти ХАМАС у Секторі Газа, військові склади й командну структуру, яку відновлять за якийсь час.

ЦАХАЛ заявляє, що вбив понад 100 бойовиків ХАМАС, зокрема командирів, а також знищив підземні тунелі й склади ракет, які знищував уже кілька разів. Проте палестинці їх щоразу відбудовують і нарощують нові ракетні потужності. Також ХАМАС цього разу вже використав більшу частину своїх ракет, тож поки не завезе нових, точно дотримуватиметься припинення вогню. Після цього Ізраїлю знову треба буде думати, що робити далі.

Зовнішні сили можуть допомогти закласти базу для тривалішого припинення вогню. Туреччина й Катар, а особливо Єгипет, які близькі до ХАМАС, можуть вплинути на бойовиків. Каїр хоче зберігати привілейований статус головного партнера Ізраїлю в арабському світі. Він наполягав на припиненні вогню, відколи розпочалися бойові дії. Каїр пробує відвернути увагу від внутрішніх проблем і показати свою потрібність і дипломатичну цінність, особливо новій адміністрації у Вашингтоні.

Але оскільки ХАМАС хоче контролювати арабську частину Єрусалиму, а Ізраїль знищити ХАМАС як терористів, то, у підсумку, їхні зусилля до миру приречені. Каїр не може дати жодній зі сторін того, чого бажає.

ООН і ЄС теж можуть відіграти роль, але тільки США, як головний союзник Ізраїлю, може реально вплинути на Тель-Авів. Що довше тривали бої, то вищим був ризик перетікання подій на Близькому сході у внутрішню політику США, що геть не потрібно Байдену. Тому він радо вітає досягнення перемир'я.

У цій ескалації виникла одна змінна, якої раніше не було - насильство між ізраїльтянами й палестинцями на вулицях міст самого Ізраїлю. Не зрозуміло, чи зупинить припинення вогню насильство. Це спонукало Ізраїль якомога швидше припинити бої. В іншому випадку могло статися швидке руйнування соціальної тканини змішаного арабо-ізраїльського суспільства.

Така ситуація дає ХАМАС нові важелі впливу. Він і далі наполягатиме на істотних поступках Ізраїлю в Єрусалимі й послаблені блокади Ізраїлем Сектору Гази, на які Ізраїль, імовірно, не піде.

Щодо Ізраїлю, якщо хоче запобігти сповзанню до громадянській війни, то має послабити категоричні обмеження на доступ палестинців до святих для себе місць в Єрусалимі, а мусульманська релігійна влада має контролювати закидання камінням ізраїльської поліції та інші насильницькі акції. Ізраїль також має переглянути практику виселення сімей в Східному Єрусалимі або приватно повідомити Єгипет та інших важливих гравців, що відкладе такі дії.

Ізраїль має засудити насильство й підбурення до ненависті вдома, незалежно від того, чи це араби, чи ізраїльтяни, і гарантувати всім чесне правосуддя. Ізраїльські офіційні особи несуть особливу відповідальність за боротьбу з етнічною ненавистю, що виходить від крайніх правих євреїв, і за захист палестинських громадян Ізраїлю від насильства з боку поліції та євреїв. Лідери палестинців в Ізраїлі несуть такі самі зобов'язання в межах своїх громад. Багатьох людей у світі, особливо в США та ЄС, здивувало насильство на вулицях ізраїльських міст, але ці почуття виникли не відразу. Їх давно культивували й схвалювали місцеві лідери громад. Придушення етнічного підбурювання до насильства - питання самозбереження для єврейського суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт у Секторі Гази завершився – протиріччя між Ізраїлем і ХАМАС залишилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути