вівторок, 09 листопада 2021 16:22

Кінець війні: у Нагірному Карабасі перестали стріляти

У Нагірному Карабасі рік тому зупинився 44-денний військовий конфлікт. Війська Азербайджану і Вірменії залишилися на займаних у той час позиціях.

Угоду про повне припинення вогню підписали у 9 листопада 2020-го президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Росії Володимир Путін. Діяти почала з 10 листопада.

Бойові дії між Азербайджаном та Вірменією у Нагірному Карабасі розпочалися влітку. Масштабний військовий конфлікт тривав з 27 вересня по 9 листопада.

Автор: reuters.com
  Військовий вірмен стріляє з артилерії під час конфлікту у Нагірному Карабасі
Військовий вірмен стріляє з артилерії під час конфлікту у Нагірному Карабасі

Контролювати виконання умов мирного договору в регіоні повинні російські військові. Пашинян передав під контроль Азербайджану частину невизнаної "Нагірно-Карабаської Республіки" - землі, що не входили до складу Нагірно-Карабаської області радянського Азербайджану. Також віддав території, які азербайджанські війська встигли зайняти восени 2020 року.

Лачинський район перейшов під контроль Баку останнім. Так званий Лачинський коридор - з'єднує Карабах з Вірменією - охоронятимуть російські миротворці. Усього РФ направила у регіон 1960 своїх військових, 90 БТР і 370 одиниць техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірменія може запросити Росію на кордон з Азербайджаном - Пашинян

Азербайджан отримав контроль над стародавннім і стратегічно важливим містом Шуша. У Баку вважають новий мир у Карабасі як перемогу.

"Якщо ви бачили радісні натовпи, це показує що люди вважають, що отриманий результат - це перемога. І це дійсно перемога", - каже азербайджанський політолог і депутат парламенту Расим Мусабеков.

У Вірменії після підписання угоди розпочалися масові акції протесту. Громадяни вимагали відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. 25 квітня він пішов з посади і призначив позачергові парламентські вибори на 20 червня 2021 року.

17 липня Конституційний суд Вірменії визнав дійсними результати дострокових виборів. Перемогу у політичному змаганні одержала партія Пашиняна "Громадянський договір". 2 серпня він знову став прем'єр-міністром країни.

27 вересня, у річницю початку війни у Карабасі, Азербайджан заявив, що готовий до нормалізації відносин з Вірменією.

У часи СРСР Нагірний Карабах був автономною областю у складі Азербайджанської РСР. Конфлікт розпочався наприкінці 1980-х. Карабах оголосив про незалежність і вихід зі складу Азербайджану. Бойові дії завершилися тільки 1994 року.

Нагірно-Карабаська республіка була невизнаним регіоном. Вона контролювала також і частину семи азербайджанських прилеглих районів.

Зараз ви читаєте новину «Кінець війні: у Нагірному Карабасі перестали стріляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути