понеділок, 26 квітня 2021 17:06

Київ хоче зробити Чорнобиль частиною Світової спадщини ЮНЕСКО - що про нас пише світова преса

Київ хоче зробити Чорнобиль частиною Світової спадщини ЮНЕСКО - що про нас пише світова преса
Польська віце-спікер Сейму Малгожата Гошєвська на передовій біля Маріуполя / twitter.com/defenceu

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Україна – 35 років Чорнобильської катастрофи", - France 24, Франція

Президент Зеленський має відвідати Чорнобильську зону відчуження і звернутися до українців з нагоди 35-х роковин найстрашнішої ядерної катастрофи у світі.

Зона відчуження - це радіус в 30 км навколо АЕС. Людей звідти евакуювали після аварії, а територію визнали небезпечною для життя.

Напередодні прибуття президента десятки людей зібрались у сусідньому місті-привиді Прип'яті та провели нічне чування зі свічками на згадку про тих, хто загинув у аварії. Смерть близько 30 людей безпосередньо пов'язана з вибухом на четвертому реакторі ЧАЕС під час тестів на безпеку 26 квітня 1986 року. Але ще тисячі людей загинули в наступні роки від радіаційного отруєння по всій Україні, а також в сусідніх Білорусі та Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російські агенти ГРУ підірвали чеські склади зброї, щоб не потрапила до противників Москви в Україні та Сирії" - що про нас пише світова преса

Точна кількість жертв є темою дискусій, бо радянська влада приховала більшість інформації про катастрофу. Сотні тисяч людей евакуювали з районів навколо місця аварії, а зона відчуження стала примарним незаселеним регіоном. Близько 600 тис. осіб, яких стали називати "ліквідаторами", відправили з незначним захистом чи без нього для ліквідації наслідків катастрофи.

У звіті ООН за 2005 рік пораховано, що в результаті від невидимої отрути в Україні, Росії та Білорусі загинули до 4 тис. людей. Наступного року екологи з "Грінпіс" провели власне дослідження, підрахувавши, що в результаті аварії 100 тис. людей передчасно втратили життя.

У листопаді 2016 року над залишками реактора звели масивний металевий саркофаг, вартістю $2,5 млрд, щоб зупинити майбутні витоки радіації та забезпечити безпеку європейців.

Українська влада заявляє, що ця територія, можливо, буде непристосована для людей протягом 24 тис. років. Але в останні роки Чорнобиль приваблює дедалі більше туристів. Київ хоче зробити його частиною Світової спадщини ЮНЕСКО. Бурхлива флора і фауна захопили безлюдні вежі, магазини й житлові будівлі, адже земля перетворилася на гігантський заповідник, безпрецедентний за розмірами в Європі.

"Поляки поїхали на передову лінії фронту в Україні", - Niezalezna, Польща

Польська делегація на чолі з віце-спікером Сейму Малгожатою Гошєвською відвідала Маріуполь Донецької області, де зустрілася в рамках так званого "Люблінського трикутника" з представниками України й Литви.

Віце-спікер з першим заступником голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком і заступником голови Сейму Литви Паулюсом Саударгасом зустрілися, щоб дізнатися про ситуацію з безпекою і поговорити з командуванням і солдатами 128-ї окремої гірськострілецької бригади.

За останні тижні було багато випадків агресії з боку окупантів, в результаті яких загинули кілька українських солдатів. Проте українська сторона повністю подбала про безпеку польської делегації. Відвідали також міста Авдіївка і Слов'янськ.

Жителі регіону поки що не впевнені, що буде далі. З одного боку концентрація російських сил на українському кордоні траплялася і раніше. З іншого, важко передбачити, яким буде наступний крок Путіна. Тим більше, що НАТО заявило про рішучу підтримку України.

Своєю демонстрацією сили Росія робить кроки, щоб розхитати позиції Зеленського, який останнім часом значно ослабив російський вплив в Україні.

"Україна просить у Німеччини оборонну зброю", - Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Німеччина

Україна звернулася до Німеччини за сучасною оборонною зброєю для захисту берегів Чорного моря від можливої агресії Росії. В партії ХДС висловлюють розуміння потреб Києва.

У списку, наданому німецькій стороні Києвом, ракети класу "земля-повітря", які можна запускати з землі та з моря, і системи розмінування. Йдеться про протиракетний комплекс GDM-008 Millennium, частини протикорабельних ракет Sea Spear і малі підводні човни Sea Cat і Sea Fox для підводної розвідки та розмінування. Раніше Київ попросив у Берліна передати Україні колишні вживані німецькі корвети, але безрезультатно.

Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер та інші політики ХДС відкриті до України, проте глава МЗС Хайко Маас від соціал-демократів не дуже.

"Оскільки Росія погрожує Україні війною, було б помилкою не дати їй суто оборонну зброю", - каже глава комітету Бундестагу з закордонних справ Норберт Реттген від ХДС.

Його колега по партії, голова парламентського комітету з європейських справ Гюнтер Крічбаум, запропонував зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2".

"Якщо РФ не відмовиться від спроб шантажу, нам доведеться зробити висновки, що не можемо брати на себе відповідальність за цей проект", - сказав Крічбаум.

"YouTube заблокував доступ до українських телеканалів, пов'язаних з союзником Кремля", - Voice of America, США

Три українські телеканали, пов'язані з союзником президента Росії Путіна, були заблоковані для трансляції на YouTube в суботу, заявив український уряд. Це сталося після запиту до YouTube про відключення каналів ZZIK "112" і NewsOne.

"Ми раді, що така впливова американська компанія готова співпрацювати, коли йдеться про питання національної безпеки України та російську дезінформацію", - заявило посольство України у Вашингтоні.

Цей крок зробили після кількох тижнів напруженості між Києвом і Москвою через конфлікт на сході України й нарощування російських військ на українських кордонах, що стривожило західних союзників України й НАТО. Росія заявила, що почала відвід військ в п'ятницю, 23 квітня.

За підтримки США президент Зеленський заблокував три канали на українському телебаченні в лютому, звинувативши їх в тому, що це інструмент пропаганди, який фінансуються Росією.

Зараз ви читаєте новину «Київ хоче зробити Чорнобиль частиною Світової спадщини ЮНЕСКО - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути