Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 20:13

"Російські агенти ГРУ підірвали чеські склади зброї, щоб не потрапила до противників Москви в Україні та Сирії" - що про нас пише світова преса

"Російські агенти ГРУ підірвали чеські склади зброї, щоб не потрапила до противників Москви в Україні та Сирії" - що про нас пише світова преса
Десантний корабель ВМФ Росії пливе через Босфор в Чорне море, 17 квітня 2021 року / Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Зброя зі складів у чеському Врбетіце мала піти в Сирію і Україну", - Gazeta Wyborcza, Польща

Чеські ЗМІ вважають, що зброя, яка зберігалася на складах в селі Врбетіце, мала бути доставлена в Сирію і Україну. Її підірвали агенти ГРУ Росії в 2014-му.

Чеський тижневик Respekt пише, що вибухи мали знищити зброю і боєприпаси, які належали болгарському бізнесменові Еміліану Гебреву. Її також мали доставити в Україну для боротьби з проросійськими сепаратистами на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий дім має конкретніше пояснити, чим Москва заплатить за можливу агресію - що про нас пише світова преса

У відповідь на останні дані контррозвідки, влада Чехії вислала 18 російських дипломатів. Їх вважають російськими шпигунами. У відповідь Москва вислала 20 представників чеського посольства.

Вибухи на чеських складах могли бути спричинені ще й тим, що зброя мала також бути доставлена американцям. Через них боєприпаси мали передати сирійським повстанцям, які борються з проросійським режимом Башара Асада в Сирії. Чеська поліція вважає сирійську версію найбільш ймовірною.

Тим часом, Прага подала в розшук двох агентів ГРУ Росії - Олександра Мішкіна і Анатолія Чепігу. Ці агенти також винуваті в отруєнні в англійському Солсбері Сергія Скрипаля і його дочки Юлії речовиною "Новичок" в 2018 році. Розшукувані прибули в Чехію в жовтні 2014 року, за кілька днів до вибуху в Врбетіце. Вони використали паспорти на імена Руслана Баширова і Олександра Петрова.

"Українці стривожені наближенням російських військ", - New York Times, США

Мало аналітиків вважає, що Москва справді має намір вторгнутися в Україну. Але в міру нарощування сил росіян на кордоні з втомленою від війни Україною напруженість зростає.

Маріуполь, Україна. Знову лунає гуркіт. Батьки тут знають, що слід казати дітям - це лише феєрверки. Насправді це безпілотники, які сепаратисти вночі посилають в тил українських позицій, скидаючи бомби. Противник копає свіжі окопи, які українці можуть бачити. Відбувається активніше снайперський вогонь на лінії зіткнення.

В Азовському морі, недалеко від Маріуполя, флот російських десантно-штурмових кораблів. Від початку війни в 2014-му Росія використовує привід Донбасу, щоб тиснути на Україну, відмовляючи Київ від орієнтації на захід. Москва поставляє зброю і людей повстанцям на сході країни, заперечуючи, що є стороною конфлікту.

Багато українських військових і добровольців вважають малоймовірним відкрите вторгнення Росії. Але розмірковують про такі можливості, включаючи можливе визнання чи анексію Росією контрольованих сепаратистами територій на сході України. Росія, зі свого боку, не приховує нарощування військ, наполягаючи, що робить це у відповідь на посилення військової активності в регіоні зі сторони НАТО і України.

Українці заперечують будь-які плани ескалації війни, але немає сумнівів, що в останні місяці президент Зеленський зайняв жорсткішу позицію щодо Росії. Він закрив проросійські канали і ввів санкції проти найближчого союзника Путіна в Україні. Він також більш відкрито, ніж раніше, заявив про бажання, щоб Україна вступила в НАТО.

Українські чиновники визнають побоювання через пересування російських військ вздовж своїх кордонів, а мирні жителі на прикордонні відчувають себе в безнадії після семи років війни. Цього року під час бойових дій вже загинули щонайменше 28 українських солдатів.

Телекомік Зеленський, обраний в 2019-му президентом за обіцянки покласти край війні, вів переговори з Кремлем про покрокові компроміси, щоб знайти вихід з конфлікту, в якому загинуло більше 13 тис людей. Але прагнення Росії до права голосу в зовнішньополітичному майбутньому України неприйнятне для Києва.

"Напруженість в Україні розпалює російсько-турецьку битву за водні проходи", Voice of America, США

Росія продовжує нарощувати військово-морську присутність у Чорному морі. Газета The Sunday Times з посиланням на британські військово-морські джерела повідомила, що Лондон також направив в це море два свої військові кораблі для посилення присутності НАТО в регіоні в міру загострення ситуації навколо України.

Доступ до Чорного моря здійснюється через турецькі протоки Босфор і Дарданелли, які визначає "Конвенція Монтре" 1936 року. Відставний посол Туреччини Мітхат Ренде каже, що нинішня напруженість підкреслює важливість договору.

"Морські держави, які не є прибережними до цього моря, мають обмежений доступ в Чорне море. Кожна чужа країна не може утримувати понад 30 тисяч тон вантажів у Чорному морі протягом періоду, довшого за 21 день. Тож, ймовірно, для деяких країн, таких як США, було б добре мати альтернативу до "Конвенції Монтре", - каже Ренде.

Раніше в цьому місяці Путін зажадав від турецького колеги Реджепа Таїпа Ердогана забезпечити повне дотримання НАТО "Конвенції Монтре". Москва вважає її ключем до своєї гегемонії в Чорному морі.

Конвенція - єдиний шлях, який робить Чорне море російським, бо там домінує російський флот. Американські військові кораблі обмежені. Тож для Росії Монтре, може бути вигідніше, ніж для Туреччини. Але майбутнє 80-річної угоди може виявитися під питанням.

Туреччина будує Стамбульський канал, який буде проходити паралельно до Босфору, пропонуючи швидший і безпечніший прохід для суден. Канал, будівництво якого має розпочатися в найближчі місяці, хвилює Москву. Ердоган заявив, що майбутній канал не стосується "Конвенції Монтре", що відкриває двері для потенційного необмеженого використання його військовими кораблями третіх країн. Аналітик турецько-російських відносин Заур Гасімов з Боннського університету каже, що обговорення питання про долю "Конвенції Монтре" дає Анкарі важелі впливу на Москву.

"США заявляють, що нарощування Росією військ на кордоні з Україною, більше, ніж у 2014 році", - France 24, Франція

Російське нарощування військ на кордоні з Україною навіть більше, ніж у 2014 році, коли Росія вторглася в Крим. Про заявив Пентагон.

"Це найбільше нарощування, яке спостерігали з 2014 року. Тоді російська агресія призвела до порушення українського суверенітету і територіальної цілісності. Продовжуємо спостерігати за тим, що діється, бо це серйозно стосується нас. Не вважаємо, що нарощування сил сприяє безпеці та стабільності вздовж кордону з Україною, і, звичайно, не сприяє безпеці в окупованому Криму. Росіяни кажуть, що це все навчання. Нам не зовсім зрозуміло, яка саме їх мета", - заявив речник міністерства оборони США Джон Кірбі.

В результаті зіткнень із сепаратистами на сході України, де бойові дії посилилися на фоні нової напруженості Києва і Москви, загинув ще один український солдат. Україна побоюється, що Кремль, який є військовим і політичним куратором проросійських сепаратистів на Донбасі, шукає приводу для нападу. Росія каже, що нікому не загрожує, одночасно засуджуючи, як вона це називає, "українські провокації".

Війна на Донбасі забрала понад 13 тис. життів, і майже 1,5 млн людей були переміщені з часу її початку сім років, коли відбулася російська анексія Криму та вторгнення на Донбас.

Зараз ви читаєте новину «"Російські агенти ГРУ підірвали чеські склади зброї, щоб не потрапила до противників Москви в Україні та Сирії" - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути