вівторок, 02 серпня 2022 15:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Китай може вдарити по Тайваню" – експерт

"Китай може вдарити по Тайваню" – експерт
США демонструють свою рішучість. Це традиційний акт підтримки, говорить Ігор Семиволос. Фото: dsnews.ua

Можливий візит спікерки палати представників США Ненсі Пелосі у Тайвань – це спосіб, яким Штати демонструють готовність виконувати свої зобов'язання. Перед Китаєм зараз постає дилема – як відповідати на цей крок. Можливість війни за острів невелика, але є, тому що лідера Піднебесної Сі Цзіньпіня поставили у дуже складну ситуацію. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

"США підкреслюють свої зобов'язання. Зокрема, захищати Тайвань від китайського вторгнення. За останній час у Китаї почалося багато розмов, що це питання треба вирішити. Останні декілька років китайці демонструють певні зусилля, які можна інтерпретувати як підготовку до війни – закупівля харчів, металів. Є відчуття, що Китай може скористатися ситуацією у світі та ударити по Тайваню. Таким чином створити для Штатів ситуацію дилеми – захищати Тайвань чи залишити все як є. Щоб цю проблему розв'язати, США демонструють свою рішучість. Це традиційний акт підтримки. Чи почнеться війна – ніхто не знає. Шансів на це небагато. Але все може бути, бо це випробування з боку США для Китаю. Все може вирішитися дипломатичним шляхом, але для цього Китай має змінити свою риторику. Повернутися до формату співпраці із Штатами", – говорить Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юлія Паєвська "Тайра" розповіла про полон, звірства росіян і чому ті не зупиняться

Новий фактор у цій ситуації в тому, що конфлікт розгортається на тлі широкомасштабної війни Росії проти України, пояснює експерт.

"Друга нова проблема – в лідері Китаю Сі. Тому що восени відбудеться з'їзд партії. Він хоче залишитися на третій термін. Зараз настає момент істини. Бо Сі дуже ризикує – якщо погодиться застосувати силу, то створить привід для війни. А якщо проковтне цей візит і нічого не зробить, то це підірве його репутацію. Тобто США поставили Сі Цзіньпіня у дуже складну ситуацію. Китай точно не готовий до війни і не хоче її. Військовий конфлікт із США знищить країну", – розповідає Семиволос.

Китай має вирішити, куди йти, пояснює експерт.

"Штати пропонують Піднебесній вирішувати самостійно. Перед Китаєм ставлять дві дилеми – ви працюєте зі світом і тоді ми з вами говоримо, або ви перебуваєте по той бік добра і зла, і ми ведемо іншу розмову. Це момент істини для Сі Цзіньпіня, від чого залежить його доля. Китайці зараз міняють свою політику – стають більш закритими, скасують багато реформ. Але для того, щоб бути супердержавою, як хтось у Китаї про це мріє, їм треба відповідати цьому статусу", – пояснює Семиволос.

Тайвань привів армію у стан підвищеної бойової готовності. Міністерство національної оборони Тайваню відмінило відпустки деяких офіцерів і солдатів, а також мобілізувало сили протиповітряної оборони. Така мобілізація відбувається у зв'язку з наростанням тривожності через можливий візит спікерки палати представників США Ненсі Пелосі на острів. Раніше тайванські ЗМІ писали, що Пелосі, ймовірно, прилетить на Тайвань увечері 2 серпня.

Раніше лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. Пекін бачить острів своєю територією. Він застеріг президента США Джо Байдена від "гри з вогнем".

Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв у червні міністр оборони Китаю Вей Фенхе.

Зараз ви читаєте новину «"Китай може вдарити по Тайваню" – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути