пʼятниця, 24 травня 2024 07:47

Китай і Бразилія висловили спільну позицію щодо врегулювання "кризи в Україні"

Китай і Бразилія висловили спільну позицію щодо врегулювання "кризи в Україні"
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї провів переговори з головним радником президента Бразилії з питань міжнародної політики Чельсо Аморімом. Фото: slovoidilo.ua

Китай і Бразилія підтримують проведення мирної конференції щодо політичного врегулювання "кризи в Україні".

Однак, визнати такий форум мають як Україна, так і Росія. Участь має бути рівноправною з обговоренням усіх мирних планів. Спільну позицію Бразилії та КНР виклали у комюніке про переговори в Пекіні міністра закордонних справ Китаю Ван Ї з головним радником президента Бразилії з питань міжнародної політики Чельсо Аморімом, повідомляє Укрінформ.

У Китаї та Бразилії вважають, що вирішити "українську кризу" допоможе виконання шести пунктів.

Водночас у комюніке жодного разу не згадується сама Росія. Тому незрозуміло, чи ці заклики взагалі стосуються країни-агресорки.

Так, Китай і Бразилія закликають "усі сторони" дотримуватися трьох принципів деескалації ситуації, а саме заборони розширювати поле бойових дій, загострювати ситуацію на фронті й уникати провокацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна закінчиться переговорами - секретар РНБО

Наголошують на діалозі й переговорах як єдиному життєздатному шляху вирішення "кризи", а також необхідності деескалації і всеосяжного припинення вогню.

"Китай і Бразилія підтримують міжнародну мирну конференцію, проведену в належний час, яку визнають як Росія, так і Україна, за рівноправної участі всіх сторін, а також чесного обговорення всіх мирних планів", - ідеться в документі.

Далі пропонується збільшити гуманітарну допомогу "відповідним регіонам" для запобігання гуманітарній кризі та уникнення нападів на цивільних осіб або цивільні об'єкти, а також захист цивільних осіб.

Дві країни також наголошують на неприйнятності використання зброї масового знищення, зокрема ядерної, хімічної та біологічної. А також неприпустимості нападів на атомні електростанції та інші мирні ядерні об'єкти.

Сторони також закликають протидіяти "поділу світу на ізольовані політичні чи економічні групи" та докладати зусиль для посилення міжнародного співробітництва в сферах енергетики, валюти, фінансів, торгівлі, продовольчої безпеки та безпеки критичної інфраструктури.

"Обидві сторони запрошують членів міжнародного співтовариства підтримати та схвалити вищезазначені спільні домовленості та спільно зіграти конструктивну роль у деескалації ситуації та сприянні мирним переговорам", - ідеться у документі.

У Швейцарії 16-17 червня відбудеться Глобальний саміт миру. У конференції мають взяти участь до сотні країн. Росії там не буде, натомість має бути російська опозиція.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що це фактично перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру.

Зараз ви читаєте новину «Китай і Бразилія висловили спільну позицію щодо врегулювання "кризи в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути