вівторок, 22 березня 2022 23:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Кілька країн ЄС блокують ембарго на російську нафту

Кілька країн ЄС блокують ембарго на російську нафту
Країни ЄС не дійшли згоди у питання запровадження ембарго на російські енергоносії. Фото: slovoidilo.ua

Країни Євросоюзу не дійшли згоди під час обговорення заборони на російську нафту, газ та вугілля. Німеччина і Нідерланди блокують питання про відмову від імпорту нафти з РФ.

Про це повідомляє Reuters.

У понеділок міністри закордонних справ країн ЄС обговорювали введення санкції проти енергетичного сектора Росії через її вторгнення в Україну.

Німеччина та Нідерланди заявили, що блок занадто сильно залежить від російської нафти та газу, тому вони не можуть ухвалити рішення про заборону.

"Питання нафтового ембарго — це не питання, хочемо ми чи не хочемо, а питання, наскільки ми залежимо від нафти", — заявляла раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона наголосила, що є й інші країни-члени, які не можуть зараз зупинити імпорт нафти. Німеччина вважає, що ЄС має працювати над зменшенням залежності від РФ в енергетичному секторі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща заморозила російські активи на 140 млн злотих

Італія також залежить від російського газу та наголошує на й так високих цінах на енергоносії. Санкції щодо вугілля є червоною лінією для Німеччини, Польщі та Данії. Для Нідерландів є важливим доступ до нафти.

В противагу цьому блоку виступають країни Балтії, які хочуть суворіших санкцій проти РФ. Прагнуть заборони на нафту, а міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс виступав за повний пакет санкцій включно з блокуванням портів.

"Чому Європа повинна дати Путіну більше часу, щоб заробити більше грошей на нафті і газі? Більше часу для використання європейських портів? Більше часу для використання несанкціонованих російських банків у Європі? Час вимкнути живлення", – заявив міністр у Twitter.

Інші санкції, які поки обговорюються, включають закриття лазівок у трастових фондах, якими користуються олігархи, розширення санкційного списку, закриття портів ЄС для кораблів країни-агресора та відключення більшої кількості російських банків від SWIFT.

Усі питання знову обговорюватимуть у четвер, коли президент США Джо Байден прибуде в Брюссель для переговорів із НАТО, ЄС та членами Великої сімки, включно з Японією, щодо більш жорстких санкцій проти Кремля.

З початком вторгнення Росії в Україну ЄС та США ввели ряд санкцій проти РФ. Німеччина призупинила сертифікацію газопроводу "Північний потік-2". Велика Британія, Австралія та Канада ввели санкції проти кілької російських банків. Японія обмежила розміщення російських облігацій на своєму ринку.
Євросоюз ввів санкції проти 351 депутата Держдуми, які проголосувал на підтримку звернення до Путіна з проханням визнати ДНР і ЛНР. Італія заморозила активи російських олігархів на понад €800 млн.
Зараз у ЄС обговорють можливість відмови від російських енергоносіїв.

Зараз ви читаєте новину «Кілька країн ЄС блокують ембарго на російську нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути