Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2022 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Щодня українці виграють. Ціна війни для Путіна зростає - що пише про нас світова преса
9

Видання The Wall Street Journal пише про п'ять факторів, які визначають перебіг війни Росії проти України. А британська The Economist про життя у першому окупованому у цій війні росіянами обласному центрі України – Херсоні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Чим може закінчитись війна в Україні? П'ять факторів визначатимуть результат", The Wall Street Journal, США

За словами військових стратегів, вторгнення Володимира Путіна в Україну поки що йде не так, як планувалося. Оскільки Росія зіткнулася з жорсткішим збройним опором, ніж очікувалося, і жорсткими західними санкціями.

"Щодня українці не програють, а виграють політично. Ціна війни для Путіна зростає щодня", - каже колишній директор лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute Майкл Кларк.

Автор: Getty Images
  Цивільні роблять протитанкові «їжачки» у Львові
Цивільні роблять протитанкові «їжачки» у Львові

Почесний професор військових досліджень Королівського коледжу в Лондоні Лоуренс Фрідман не вважає, що росіянам вдасться встановити в Україні маріонетковий уряд.

"Вони не можуть окупувати всю країну. Маріонетковий уряд у Києві, який не підтримується російською зброєю, не матиме жодної легітимності й не виживе", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна націоналізує російське майно

Це завадить Путіну переконливо заявити про перемогу. Старший науковий співробітник Естонського інституту зовнішньої політики Джеймс Шерр передбачає, що Путін не зробить раціонального кроку, намагаючись звернути з вибраної траєкторії, але "подвоїть ставки".

Ось п'ять змінних, які, на думку військових аналітиків, можуть визначити перебіг війни.

Автор: WSJ
  Український військовий на бронетранспортері в Київській області
Український військовий на бронетранспортері в Київській області

Перша – сили вторгнення. Західні військові аналітики шоковані, як погано діяли російські війська у перші дні вторгнення. Вони очікували, що армія, яку модернізували більш, ніж десять років, досить легко придушить першу фазу українського спротиву. Але Росія не проводила військових операцій за участю різних родів військ з того часу, як СРСР напав на Афганістан у 1979 році.

Ми були вражені, що нова російська армія виглядає як стара Червона – погано навчена, погано керована, з поганим тиловим забезпеченням.

Ми всі були вражені, що нова російська армія виглядає як стара Червона армія - погано навчена, погано керована, з поганим тиловим забезпеченням", - каже Кларк.

За його словами, російські військово-повітряні сили, флот та ядерні сили були частково або повністю модернізовані, але армія, схоже, так і не подолала минулих слабкостей.

Автор: Getty Images
  Російська військова техніка у Армянську, Крим, наприкінці лютого
Російська військова техніка у Армянську, Крим, наприкінці лютого

"Росіяни вчитимуться. Дізнаються на власному гіркому досвіді, на своїх загиблих, що слід координувати загальновійськові атаки значно професійніше, ніж робили досі", - каже британський колишній заступник командувача військ НАТО Річард Ширрефф.

Можливо, Москва навмисне стримувала кампанію на початку війни, очікуючи значно меншого опору, ніж зустріла. Вона могла б продовжувати використовувати цю тактику, розраховуючи зрештою виснажити українців.

Росіяни застосують значно більше вогневої потуги, щоб іти вглиб України, обложивши міста та застосовуючи проти них важке озброєння.

На думку деяких військових аналітиків, найімовірніший сценарій полягає в тому, що росіяни застосують значно більшу вогневу міць, щоб просунутися вглиб України, обложивши міста або застосувавши проти них важке озброєння.

"Це змусить Путіна лютувати, стати по-справжньому злим, використовувати безладний вогонь та масований артилерійський вогонь по міських районах, і зрівнюючи з землею українські міста. Наслідком будуть жахливі людські втрати", - каже генерал Ширрефф.

Автор: WSJ
  Українські військові після бою на дорозі, що сполучає Київ із західною Україною
Українські військові після бою на дорозі, що сполучає Київ із західною Україною

Друга – сили оборони. Досі українські сили максимально використовували свої військові можливості перед великим і сильним противником.

"Повільний наступ Росії - свідчення мужності та завзятості української армії та добровольців, які борються неймовірно вражаюче і добре. Моральний дух є величезним фактором у війні, і українці мають моральну силу", - каже Ширрефф.

Заяви президента Володимира Зеленського та його рішучість залишитися в Києві підбадьорили українців. Його виступи у соцмережах і відеозаписи опору простих українців допомогли Києву завоювати симпатії вдома та на Заході. Однак Росія вже почала атакувати вежі стільникового зв'язку та телевежі, щоб зупинити поширення такої інформації.

Чим довше ЗСУ зможуть протриматися, тим більше у Путіна буде проблем.

На думку військових аналітиків, що довше ЗСУ зможуть протриматися, то більше у Путіна буде проблем.

Більшість аналітиків вважають, що українська армія рано чи пізно зламається. Вона бореться всім, що має, весь час, без перепочинку. Росія може зміцнювати свої лінії фронту свіжими військами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ухвалила загальну мобілізацію

Питання – що тоді? Поширена думка, що Москва прагнутиме встановити в Києві слухняну владу, залишивши Зеленському керувати заходом країни та анексувавши більшу частину країни на схід від Дніпра.

Одна з можливостей, що ЗСУ розтануть і розпочнеться повстання. Аналітики заявили, що очікували, що західні країни підтримають такий повстанський рух, як США підтримали опір радянської окупації в Афганістані у 1980-х.

Якщо виникне сильний повстанський рух, Росії знадобиться набагато більше військ для боротьби з ними.

Автор: Getty Images
  Український солдат патрулює в центрі Києва
Український солдат патрулює в центрі Києва

Третя – західна відповідь. Західні уряди виключили пряме військове втручання в Україну, зокрема можливість створення безпольотної зони, яка призвела б до прямого конфлікту з російськими ВПС. Натомість обрали постачання зброї, щоб допомогти українцям захиститися, і збільшили чисельність військ у східних країнах НАТО.

На думку аналітиків, існує можливість, що Росія спробує закрити українсько-польський кордон, щоб зупинити потік західної зброї – цей крок збільшить ризик ескалації конфлікту із залученням країн НАТО, однією з яких є Польща.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін хоче нищити українські міста, як Грозний, ставатиме жорстокішим – що пише про нас світова преса

Найбільшою зброєю, розгорнутою західними країнами, була низка економічних санкцій, спрямованих проти економіки РФ та її керівництва. Санкції націлені на центральний банк Росії, комерційні банки, і навіть політичних і ділових лідерів. Росіяни стоять у довгих чергах до банків, щоби зняти валюту, а інфляція різко зростає. Багато росіян вже незабаром відчують економічні труднощі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен пообіцяв Україні дати більше зброї, а Росії запровадити нові санкції

Ці санкції можуть бути посилені чи ослаблені, залежно від дій РФ. Вони не є безкоштовними для Заходу. Вони посилюють проблему інфляції в ЄС і, якщо Росія відповість відключенням газу, можуть призвести до нормування електроенергії в Європі.

Шерр не очікує, що дії Заходу змінять підхід Путіна.

"Путін та оточення, політики і силовики, ніколи не підкорялися логіці санкцій", - каже він.

На Заході є широка підтримка України, населення якої стало жертвою війни. Це мотивує владу цих країн допомогти Києву.

На даний момент на Заході є широка народна підтримка України, населення якої стало жертвою невиправданої та неспровокованої війни. Це зміцнюю мандат для влади цих країн у їх діях на підтримку Києва. Однак згодом така єдність може зруйнуватися перед лицем економічних труднощів.

Будь-який мир, нав'язаний Москві чи Москвою, може змусити Захід дискутувати, як калібрувати будь-яке зняття санкцій. Деякі з них можуть зняти швидко, але інші, наприклад, проти керівництва РФ, можуть бути хитрішими у разі можливих судових процесів щодо військових злочинів росіян.

Аналітики кажуть, що Китай може мати великий вплив на Росію. Його лідери стурбовані перспективою воєнної ескалації.

Автор: Reuters
  Поліцейські в Москві затримують чоловіка на антивоєнній акції
Поліцейські в Москві затримують чоловіка на антивоєнній акції

Четверта – російська внутрішня реакція. Це велике невідоме. Людям на Заході важко прочитати думку Росії, і зрозуміти, який вплив вони чинять на рішення Москви, особливо на Путіна, який стає все більш ізольованим та відірваним від реальності.

Більшість росіян отримують інформацію з засобів державної пропаганди та цензурованих телепередач, тому багато хто повірить, що в економічних труднощах, з якими вони стикаються, винна не їхня влада, а Захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал у Гаазі для Путіна та його кола: як відбувається та коли чекати вироку

Російська влада розігнала демонстрації проти війни. Вже є ознаки занепокоєння серед російської еліти, чий розкішний спосіб життя, яким вони насолоджувалися у західних країнах, тепер під загрозою. Інша справа, чи це хвилює Путіна.

Економічні труднощі, які виникли, підривають стовпи президентства Путіна - те, що він приніс стабільність у країну, яка була хаотичною у 1990-х за його попередника Бориса Єльцина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський надав безвізовий режим іноземцям, які бажають воювати за Україну

На додачу, будь-яка тривала кампанія проти України коштуватиме життя багатьом російським солдатам, що в минулому приводило в рух навіть консервативні верстви населення, які зазвичай підтримували Путіна.

"У Путіна немає невизначеної кількості часу, щоб розібратися з цим. Економічні проблеми починають відчуватися. Він не може дозволити цьому тривати протягом тижнів і місяців, саме стільки можуть продовжуватися бойові дії, не кажучи про повстання. Отже, час для нього справжня проблема", - каже Фрідман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні: що робити у разі завалу будинку

П'ята – мирні переговори. Росія і Україна розпочали мирні переговори. Багато стратегів налаштовані скептично. Будь-яка мирна угода з Зеленським може означати втрату лиця для Путіна, бо він хибно затаврував українську владу як групу неонацистів. Але угода з будь-яким урядом, який встановлять росіяни, не матиме легітимності всередині чи за межами України.

Змінні у мирних переговорах пов'язані з двома цілями для Росії – український нейтралітет та українська територія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Русский корабль, иди нах*й": Велика Британія закрила порти для росіян

Росія анексувала Крим у 2014 році, і буде добиватися його визнання від Києва. Вона також може спробувати поглинути території на схід від Дніпра.

"Не виключено, що Росія спробує розділити Україну на частини і дати спокій західній Україні. Але оскільки у Києві залишається прозахідний уряд, який Путін раніше назвав нелегітимним, важко уявити таке в цій ситуації", - вважає фахівець із Росії Джорджтаунського університету Анжела Стент.

На думку аналітиків, ймовірніше, Росія, як мінімум, добиватиметься конституції України, яка надає значну незалежність сходу країни та ефективне право вето на дії Києва.

Кларк вважає, що однією з моделей українського нейтралітету, яка може сподобатися Росії – модель Австрії 1955 року. Совіти пішли з країни в обмін на конституційні гарантії нейтралітету, що існують до сьогодні.

Замість того, щоб переконати українців у привабливості нейтралітету, вторгнення зміцнить їх думку в протилежному

Замість того, щоб переконати українців у привабливості нейтралітету, вторгнення, швидше за все, зміцнить їх думку у протилежному напрямку.

"Не думаю, що Україна після всього змириться з безпорадністю. Вони можуть дати деякі гарантії щодо іноземних сил і ракет, але якби я був українцем, це не відвернуло б мене від бажання вступити в НАТО", - каже Фрідман.

"Обласний центр вперше захопили росіяни", The Economist, Велика Британія

Андрій Яцкевич ліг спати 1 березня в українському місті, а прокинувся 2 березня у підконтрольному Росії. Моряк, який народився і виріс у Херсоні, каже, що перевірив соцмережі, щоб побачити кадри з камер відеоспостереження, де видно кілька десятків російських військових автомобілів, припаркованих біля будівлі міської адміністрації. Мер міста написав, що мешканці мають залишатися вдома, а місту потрібне диво, щоб відновити світло, газ, воду, тепло та зібрати тіла загиблих.

Відеоролики від 2 березня про напади на Харків показують трупи на вулицях, що дозволяє припустити, що такі жахи - нова реальність

За даними Києва, після тижня війни загинуло понад 2000 українських мирних жителів. Путін тепер може похвалитися територіальним трофеєм – містом з населенням 285 тис. осіб. Херсон - перший обласний центр і найбільше місто, яке взяли і поки що утримали російські війська. В інших місцях його військова машина не змогла швидко просунутися вперед і вже вдається до варварства. Свіжі ролики від 2 березня про напади на урядові будівлі та житлові квартали в Харкові показують закривавлені трупи на вулицях, що дозволяє припустити, що такі страхіття – не відхилення від норми, а нова реальність.

На півдні Росія захоплює невеликі міста вздовж південного узбережжя України. Бердянськ і Мелітополь у руках росіян. Ці два міста були особливо уразливі для російського захоплення не лише тому, що поряд Крим. Дружні Кремлю чиновники обіймали важливі посади в місцевих органах влади з моменту здобуття незалежності у 1991 році, і, на відміну від половини Донбасу, яку контролювала Україна, в цих місцях їх ніколи не відтісняли на другий план після 2014 року.

Автор: The Economist
  Окуповані росіянами території України
Окуповані росіянами території України

Однією з цілей наступу Росії - створення "сухопутного мосту" з Донбасу і Росії в Крим. Іншою метою може бути захоплення Одеси, третього за величиною міста України та великого порту, що повністю відрізало б Україну від моря. Контроль над районом навколо Херсона також дає Росії контроль над каналом, який доставляв прісну воду з Дніпра до Криму. Його Україна перекрила після того, як РФ анексувала півострів у 2014 році.

Поруч в Енергодарі, місті з населенням 50 тис. осіб, де знаходиться найбільша в Європі АЕС, сотні місцевих зібралися, щоб перекрити вулиці російським військам, що наближалися.

Автор: Reuters
  Російська військова техніка на вулицях Херсона
Російська військова техніка на вулицях Херсона

Для досягнення мети Росії необхідно буде утримувати цю територію. Чи зможе вона це зробити? Російські війська стануть ще більш уразливими, якщо вони розосереджуватимуться на дедалі більшій окупованій території, залишаючи тих, хто утримує форти, вразливими для повстанців. Ворожість до загарбників має повсюдний характер. На одному відео в окупованому Херсоні видно, як сміливий громадянин біжить із українським прапором у кожній руці по міській площі за кілька метрів від танків. У Бердянську кадри із соцмереж показують, як громадяни збираються за межами позицій російських військ, щоб скандувати "Йдіть додому!".

Судячи з усього, російські солдати мають наказ не стріляти по мирних жителях, якщо тільки вони не атакують. Але не скрізь. У Конотопі війська РФ пригрозили знищити місто, якщо не здасться. Там російські війська застрелили батька одного з друзів Яцкевича. Той пішов захищати свій магазин від пограбування солдатами. Загострення через брак продовольства може зробити мешканців ще відчайдушнішими. Віце-мер Маріуполя попереджає про майбутню "гуманітарну катастрофу" в його місті, оточеному окупантами.

Російські рядові кидали танки, дезертируючи. Деякі прокололи паливні баки, щоб уникнути наступу.

Повідомлення свідчать, що російські рядові також невдоволені. Багато хто спантеличений, коли розуміє, наскільки вони небажані. Деякі кинули танки цілими і неушкодженими, дезертуючи. Деякі прокололи паливні баки, щоб уникнути наступу. Але армія для вторгнення, як і раніше, велика і оснащена набагато краще, ніж захисники України. І, схоже, у неї наказ бомбити Україну до підпорядкування, місто за містом, незважаючи на цивільних.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія продовжує бити артилерією і обстрілювати мирні квартали українських міст, перейшовши від тактики бліцкригу до того, що робила у Чечні та Сирії. НАТО відмовляється "закривати небо" над Україною, боячись ядерної війни з РФ, якою лякає Путін.

Зараз ви читаєте новину «Щодня українці виграють. Ціна війни для Путіна зростає - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути