четвер, 03 березня 2022 16:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Трибунал у Гаазі для Путіна та його кола: як відбувається та коли чекати вироку

Трибунал у Гаазі для Путіна та його кола: як відбувається та коли чекати вироку
Зараз триватиме встановлення осіб, які мають понести відповідальність. Цей процес також може затягнутися місяцами. Фото: GETTY IMAGES

Міжнародний трибунал у Гаазі зможе засудити Володимира Путіна та його поплічників довічно. Тих, хто розстріляв мирних людей у Харкові - льотчиків та артилеристів, - Україна зможе судити на національних трибуналах. Про це Gazeta.ua розказав Тарас Чорновіл, екснардеп, дипломований спеціаліст з міжнародного права.

"Чекати вироків треба дуже не скоро. Цей суд засідає довго. Приклад, справа Мілошевича (у травні 1999 року Гаазький трибунал для колишньої Югославії висунув обвинувачення проти експрезидента країни Слободана Мілошевича у скоєнні воєнних злочинів. Справу закрили у березні 2006-го, коли той помер у камері. - Gazeta.ua). Тим більше, тут колосальний об'єм злочинів проти людяності, воєнних злочинів, геноциду. Особливість Гаазького трибуналу в тому, що він виносить вироки не по загальному злочину чи країні, а людям, яких обвинувачують у воєнних злочинах - президентам, урядовцям, вищому командному складові, іноді на рівні комнадира підрозділу. Наприклад, Путіну, Шойгу, командирам частин, які обстріляли мирні міста. Те, що було у Харкові - це злочин проти людяності. Всі, хто засуджений у Гаазі, сиділи у тюрмі для особливо тяжких злочинів у Нідерландах. Той самий Мілошевич, там він і помер", - каже Чорновіл.

Винуватці війни наразі не є доступними, говорить екснардеп.

"Зараз триватиме встановлення осіб, які мають понести відповідальність. Цей процес також може тягнутися місяцами. Далі - встановлення вини, підтвердження фактів та матеріалів злочину. Такі процеси тривають роками. Може бути 4-5 років чи більше. Якщо в РФ відбудуться якісь внутрішні деструктивні події, якщо Путін втратить владу, то нові очільники держави можуть піти на співпрацю з трибуналом. Якщо видаватимуть воєнних злочинців, суд значно прискориться", - наголошує Чорновіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські фашисти обстріляли житлові будинки у Чернігові

Вже є списки всіх 120 тисяч солдатів, які брали участь у вторгненні в Україну, але судитимуть їх на національних трибуналах, говорить колишній нардеп.

"Тих, хто з літаків скидали бомби, тих, хто сидів у ракетних установках - це до Гаазького трибуналу, як правило, не потрапляє. У таких випадках відбуваються окремі судові процеси. На зразок Харківського трибуналу грудня 1943-го року. Це перший у світі процес проти нацистських злочинців. Можемо також судити злочинців - льотчиків, артилеристів - на національних трибуналах. Довічне ув'язнення, що в Гаазькому трибуналі, що в Харківському умовно - різниці великої немає. Але процес дуже тривалий. Зараз у Гаазі починається лише перша стадія. Чи проводить трибунал заочно - я таких прикладів не знаю", - каже Чорновіл.

Наші інтереси представлятимуть країни-учасниці Римського статуту, Україна такою не є, говорить екснардеп.

"Основним нашим представником стане Велика Британія. Вони подаватимуть туди матеріали. Поки що стадія прийняття судом до розгляду. Тут проблем не буде. 38 держав-учасників Римського статуту вже подали матеріали до трибуналу. Достатньо однієї країни. Ці матеріали потрібні, щоб почалося провадження у повному обсязі. Така велика кількість країн - 38 - означає, що думок не прийняти ці матеріали не може бути", - додає Чорновіл.

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан оголосив, що розпочне розслідування ймовірних воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

Україна також подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії за вторгнення під приводом неправдивих заяв про "геноцид" російськомовного населення країни.

Зараз ви читаєте новину «Трибунал у Гаазі для Путіна та його кола: як відбувається та коли чекати вироку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути