Ексклюзиви
вівторок, 01 березня 2022 15:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін хоче нищити українські міста, як Грозний, ставатиме жорстокішим – що пише про нас світова преса
10

Спалена російська військова техніка у Харкові
Фото: Getty Images
Розстріляна ракетами будівля харківської ОДА. Російська армія проводить килимові бомбардування другого за величиною міста України, йдучи на військові злочини
Розстріляна ракетами будівля харківської ОДА. Російська армія проводить килимові бомбардування другого за величиною міста України, йдучи на військові злочини
Російський солдат у зруйнованій чеченській столиці Грозному у 1995 році
Українські солдати з виведеним з ладу російським бронетранспортером у п'ятницю, другий день війни, біля другого за величиною міста України, Харкова

Володимир Путін програв перший етап війни – бліцкриг. Перейшов до другого – стирання незламних українських міст з лиця землі, як Грозний. Не зважаючи на жертви серед цивільного населення. Захід відповідає скоординованими санкціями і військовою допомогою Україні, але цього недостатньо. Українці дають відсіч російському вторгненню і готові битися до перемоги. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Ракетний обстріл мирних жителів Харкова переводить війну в нову фазу", The Economist, Велика Британія

За кілька годин після вигнання окупантів із Харкова вони відновили штурм. Будь-хто, хто думав, що слова Путіна про українців і росіян як один народ означають, що його люди не вбиватимуть українських мирних жителів, має бути розчарований. Рано вранці 28 лютого ракети "Град" обрушилися на друге за величиною місто України, внаслідок чого загинули щонайменше дев'ять мирних жителів і десятки отримали поранення.

Бойовий дух солдатів на захисті Києва та інших міст зашкалює

Якщо мета Путіна - викликати паніку і деморалізувати ворога в той час, коли розпочалися переговори про припинення вогню у Білорусі, йому цього не вдалося. Бойовий дух солдатів на захисті Києва та інших міст зашкалює. Величезним збройним силам Росії ще слід завоювати бодай один великий районний центр. Бо українці шалено захищають свою батьківщину.

Соцмережі й дешевий мобільний інтернет генерують потік миттєвої інформації як ніколи раніше. Українці постійно діляться відео останніх новин, жахів і маленьких перемог, що піднімають бойовий дух. Недавні вірусні відеохіти включали відео про групи, що зупиняють російські колони барикадами, про фермера, що буксирує російський бронеавтомобіль на своєму тракторі, і про самотню людину, яка зупиняє російський танк. У окупованому маленькому містечку Бердянськ на відео видно, як великий натовп кричить російським солдатам "Ідіть додому!". Інші співають гімн.

Автор: Getty Images
  Автомобіль, знищений обстрілом у понеділок у Києві. Спроби Росії швидко захопити столицю були засновані на дуже помилкових припущеннях про Україну
Автомобіль, знищений обстрілом у понеділок у Києві. Спроби Росії швидко захопити столицю були засновані на дуже помилкових припущеннях про Україну

Столиця знає, що може зіткнутися з новою хвилею атак. Продовжує готуватися до них. Стоячи по стійці "смирно" так, що будь-який сержант заплакав би, новобранці територіальної оборони вишикувалися 28 лютого перед тим, як вирушити на блокпост, що охороняє перехрестя в районі Києва Оболонь, на півночі міста. Вони виконують обов'язки за лінією фронту, даючи солдатам змогу боротися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни, відповідатимете всі. Не вийде опісля звинуватити лише Путіна"

Коли автобус сил територіальної оборони мчав на північ Києва, ми зрозуміли, як столиця готується до атаки. На узбіччі дороги групи озброєних людей. Контрольно-пропускні пункти встановлені на основних дорогах або будуються. На стратегічному перехресті на Оболоні вириті траншеї, а крани ставлять бетонні блоки і великі сталеві "їжачки" проти танків. Усередині того, що тиждень тому було поліклінікою, чоловіки носять ліжка та припаси. 28 лютого охоронна компанія запропонувала $1000 тому, хто доведе, що підбив танк.

Людей мотивує відчуття, що на карту поставлено їх виживання, каже художник Василь Бондаренко.

Це буде або кінець Путіна, або України

"У нас немає вибору. Ми не маємо менталітету росіян, і не можемо допустити, щоб над нами став диктатор. Якщо не чинитимемо опір, то назавжди залишимося з арештами, репресіями, в'язницями. Це буде або кінець Путіна, або України", - каже він.

Ціна війни для цивільного населення – очевидна. Навпроти КПВВ "Оболонь" двогодинна черга біля невеликої крамниці за хлібом – однієї з небагатьох, які досі працюють. Люди прийшли туди, бо хоча деякі супермаркети відкриті, черги там довші й немає хліба.

Тим часом, у центрі Києва настрої серед тих, хто не взяв до рук зброї, похмуріші.

Автор: NYT
  Українські добровольці у понеділок на базі у Києві, де їх спішно тренують
Українські добровольці у понеділок на базі у Києві, де їх спішно тренують

"Ми будемо наступними після Харкова", - каже плачучи Галя, офіціантка в одній з небагатьох кав'ярень, що відчинили двері після 36-годинної суворої комендантської години.

Київ став містом сліз. Її брат брав участь у запеклих танкових боях у Бучі, на північному заході столиці, і ховався у підвалі з двома дітьми. Але ж українці не хочуть і не можуть здатися. Занадто багато хлопців віддали життя.

"Після невдалого старту російські війська завдали сильнішого удару по Україні", The New York Times, США

Коли Росія розпочала вторгнення в Україну за участю майже 200 тис. військових, багато спостерігачів і сам Путін очікували, що сили швидко виконають завдання і бойові дії миттєво завершаться. Натомість, після п'яти днів війни, видно прорахунки Росії – не врахували, наскільки завзято українці боротимуться.

Жодне велике місто не взяте після того, як початковий натиск росіян на Київ зупинився. У той час як Росія стримувала свої удари, Україна збирала та озброювала мирних жителів, щоб покрити більше території, а її військові атакували російські конвої і лінії постачання, залишивши відеосвідчення спалених російських машин та загиблих солдатів.

Але у понеділок війна швидко змінилася. Зрештою, вона залежатиме від того, наскільки далеко Росія готова зайти, щоб підпорядкувати собі Україну. Послужний список РФ у громадянській війні в Сирії та зусилля щодо придушення Чечні дозволяють припустити, що попереду дедалі жорстокіша кампанія.

Ознаки цього з'явилися у понеділок у другому за величиною місті, Харкові – Росія прискорила обстріл житлових районів, є тяжкі жертви серед цивільного населення. Можливо, застосовувалися касетні боєприпаси, які заборонені у багатьох країнах, але не в Росії.

Росія віддає перевагу важкій артилерії, ракетам і бомбам, щоб злякати мирних жителів і змусити втекти, вбиваючи захисників та руйнуючи інфраструктуру, перш ніж наступати на землі

Російська військова доктрина, спрямована на захоплення міст, одночасно похмуро практична і смертоносна. Вона надає перевагу важкій артилерії, ракетам і бомбам, щоб злякати мирних жителів і змусити їх втекти, вбиваючи захисників та руйнуючи інфраструктуру та комунікації, перш ніж наступати на землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зданому окупантам Куп'янську люди підняли український прапор

За словами високого представника Пентагону, російські сили, які йдуть до Києва, далі стикатимуться з "творчим та ефективним" опором. Але російський наступ триває лише п'ятий день, і їх командири винесуть уроки з невдач і пристосуються. Офіційні особи США бояться, що Росія тепер може посилити ракетні та повітряні бомбардування міст із великою кількістю жертв серед цивільного населення.

Автор: Getty Images
  Спалена російська військова техніка у Харкові
Спалена російська військова техніка у Харкові

Експерти кажуть, що Путін прорахувався, вважаючи, що швидкий удар по Києву може призвести до повалення Володимира Зеленського, а українці залишаться байдужими. Це пояснює, чому Москва у першій фазі намагалася обмежити втрати серед цивільних. Але українці здивували росіян боротьбою і рання спроба захопити київський аеропорт передовою групою зазнала невдачі.

"Тепер у нас роздратований Кремль, і ми ще не бачили, що готує Росія. Світ починає спостерігати другий етап, коли вступає у бій важка артилерія та наземні війська, як вони це роблять у Харкові та Маріуполі. Можемо побачити подальше вторгнення з більш досвідченими військами, з меншою кількістю систем точного наведення, більшою кількістю килимових бомбардувань та великою кількістю жертв", - каже Матьє Булег, експерт з військових дій Росії у Chatham House.

Автор: NYT
  Українські солдати з виведеним з ладу російським бронетранспортером у п'ятницю, другий день війни, біля другого за величиною міста України, Харкова
Українські солдати з виведеним з ладу російським бронетранспортером у п'ятницю, другий день війни, біля другого за величиною міста України, Харкова

"У прагненні швидко захопити Київ, ґрунтуючись на помилкових припущеннях про Україну, росіяни не ввели в бій більшу частину бойової потуги та отримали кров з носа у перші дні війни. Однак ми на початку війни. Більшість ейфорії та оптимізму щодо перших 96 годин, суперечить ситуації на місцях та реальності, що найгірше може бути попереду", - каже військовий експерт Майкл Кофман.

Російські сили намагатимуться розширювати території біля Донецька і Луганська, захопити сухопутний міст до Криму, в спробі оточити головну українську армію на схід від Дніпра, оточити Маріуполь і взяти Харків. Це оточення відрізало б більшу частину українських сил від Києва та поповнення запасів. Російські війська також просуваються до Києва

Аналітики кажуть, що російські сили працюватимуть над розширенням території контролю біля проросійських анклавів Донецька і Луганська. Із захопленням сухопутного мосту в Крим, одночасно намагаючись оточити головну українську армію на схід від Дніпра, оточити Маріуполь і взяти Харків. Це оточення відрізало б більшу частину українських сил від Києва та легкого поповнення запасів, обмежуючи стійкість організованого опору. Російські війська також неухильно просуваються до Києва з трьох напрямків, намагаючись його оточити.

Автор: The Wall Street Journal
  Карта захоплених росіянами українських територій та місця обстрілів
Карта захоплених росіянами українських територій та місця обстрілів

У той час як російські сили мали проблеми з постачанням і матеріально-технічним забезпеченням, у деяких випадках транспортні засоби зупинялися без палива в перші дні вторгнення. Але боєприпаси в українській армії почнуть закінчуватися за тиждень, припускають експерти, а ще раніше – ракети Stinger та протитанкові ракети Javelin.

Автор: Reuters
  Всередині знищеного російського всюдихода у Харкові в понеділок
Всередині знищеного російського всюдихода у Харкові в понеділок

Країни НАТО та ЄС відправляють боєприпаси та ракети Stinger та Javelin до західної України з Польщі через все ще відкритий кордон. ЄС навіть уперше обіцяє відшкодувати державам-членам до 450 млн євро на закупівлю та постачання в Україну зброї та спорядження, таких як бронежилети та каски. Але якщо росіяни відріжуть міста, важко буде доставити ці припаси українським захисникам. Російські гелікоптери починають виконувати перехоплюючі польоти біля польського кордону, і, швидше за все, з Білорусі перекинуть більше військ, щоб перекрити шляхи постачання з Польщі, особливо якщо війська Білорусі вступлять у війну.

Автор: AP
  Російський солдат у зруйнованій чеченській столиці Грозному у 1995 році
Російський солдат у зруйнованій чеченській столиці Грозному у 1995 році

Дві війни у Чечні були особливо жорстокими, і зруйнували столицю Грозний. Багато тисяч людей загинули, перш ніж Росія відновила контроль та поставила на чолі регіону прокремлівського чеченця. Досі Росію стримувало в Україні, що вони не можуть перетворити Київ на Грозний і розраховувати, що керуватимуть країною. Але тепер бачимо, як Кремль схвалює демонстраційні акти крайнього насильства, починаючи з Харкова, де веде жорстокі обстріли житлових районів. Також почастішали обстріли Києва і Чернігова. Так не утихомирюють населення, а створюють ґрунт для заколоту. Ця стратегія також ставить під питання моральний дух російських солдатів та громадськості.

Автор: Getty Images
  Розстріляна ракетами будівля харківської ОДА. Російська армія проводить килимові бомбардування другого за величиною міста України, йдучи на військові злочини
Розстріляна ракетами будівля харківської ОДА. Російська армія проводить килимові бомбардування другого за величиною міста України, йдучи на військові злочини

"Багато залежить від того, наскільки жорстокими готові бути росіяни. Вони не можуть цензурувати все, тому жорстоке поводження з українцями, з якими багато росіян відчувають зв'язок, може бути політично неуспішним для Путіна", - каже директор із зовнішньої політики Центру європейських реформ Ян Бонд.

На думку експертів, вдома Путін перебуває у дедалі складнішому становищі

Путіна чекає ще один кидок кубиків у військовій кампанії. Якщо зазнає невдачі під час другого тижня так само, як під час першого, то буде змушений знайти вихід з війни

"Путіна чекає ще один кидок кубиків у військовій кампанії. Якщо зазнає невдачі під час другого тижня так само сильно, як під час першого, то буде змушений знайти вихід з війни", - каже заступник директора дослідницької групи Королівського інституту об'єднаних озброєнь у Великій Британії Малкольм Чалмерс.

Прорахунок перших днів посилено впливом несподівано жорстких та скоординованих західних санкцій, які призвели до небаченої девальвації рубля та обіцяють подальші економічні потрясіння для росіян. Вже прозвучало кілька відомих російських голосів, що критикують війну, та кілька демонстрацій у російських містах. Репресії проти них не захистять реальність від війни для більшості росіян.

Автор: NYT
  Рубль рекордно впав щодо долара в Москві у понеділок
Рубль рекордно впав щодо долара в Москві у понеділок

Генерал армії у відставці та головнокомандувач союзних військ у Європі Кертіс Скапарротті сказав, що українські солдати "не здадуться".

"Українцям треба вижити і перейти до повстанського руху. Це складно. Росіяни повинні закріпити завоювання і контролювати велику країну з ворожим населенням. Наступні кілька днів покажуть, як це може бути. Якщо стане важко, росіяни стануть жорстокішими", – каже він.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Путін почав загрожувати світу ядерною війною через провал бліцкригу в Україні, військову допомогу Заходу та жорсткі санкції проти Москви. Італійська la Repubblica пише, що глава російського МЗС Сергій Лавров може піти з посади. А британська The Times, що до Києва відправили близько 400 бойовиків "Групи Вагнера", щоб убити президента Зеленського та керівництво країни.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче нищити українські міста, як Грозний, ставатиме жорстокішим – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути