вівторок, 13 листопада 2018 14:31

Катастрофа в Індонезії: у Boeing приховали ризик піке

Катастрофа в Індонезії: у Boeing приховали ризик піке
Фото: Reuters

Падіння індонезійського Boeing 737 могла спровокувати нова функція керування польотом. Пілоти не знали про неї. Попередня система керування вимагала від них іншого порядку дій.

Компанія Boeing приховала від авіакомпаній і пілотів, що функція керування польотом у літаків Boeing 737 MAX 8 і MAX 9 у позаштатній ситуації може спровокувати піке, пише meduza.

Ця функція допомагає уникнути звалювання. Воно трапляється, якщо ніс літака піднятий надто високо. Але у позаштатній ситуації система може різко опустити ніс літака. Тоді повітряне судно піде в піке навіть за ручного керування.

Про цю функцію та пов'язані ризики повідомили експерти, залучені до розслідування індонезійської катастрофи. Пілоти й представники авіакомпаній заявили, що виробник не попередив їх про це. Система на попередніх поколіннях літаків працювала по-іншому. Вона вимагала від пілотів іншого порядку дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Індонезії припинили пошук жертв аварії Boeing 737

У Федеральному управлінні цивільної авіації США зазначили, що у посібниках і тренувальних матеріалах про цю функцію та можливі ризики не йшлося.

Компанія Boeing поки не коментує інформацію. У корпорації стверджують, що співпрацюють зі слідством в Індонезії та переконані у безпечності 737 MAX.

Boeing 737 зазнав аварії 29 жовтня. На борту було 189 людей. Усі загинули. Слідство встановило, що літак зруйнувався від сильного удару об поверхню Яванського моря. На момент зіткнення з водою двигуни літака працювали на повну потужність. Аналіз знайденої "чорної скриньки" показав технічні несправності.

Зараз ви читаєте новину «Катастрофа в Індонезії: у Boeing приховали ризик піке». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути