середа, 19 вересня 2018 12:14

Голова банку, який відмивав путінські гроші, подав у відставку

Голова банку, який відмивав путінські гроші, подав у відставку
Голова Danske Bank Томас Борген залишив посаду після скандалу з відмивання путінських грошей. Фото: Bloomberg

Генеральний директор Danske Bank Томас Борген подав у відставку. Естонські філіали компанії звинувачують у відмивання грошей осіб, близьких до російського президента Володимира Путіна.

Борген приніс вибачення за те, що банк не впорався зі своїми обов'язками щодо боротьби із незаконною діяльністю, повідомляє Bloomberg.

Протягом 2007-2015-х через естонську філію банку пройшло $234 млрд, більшість із яких були підозрілими. Найбільша сума - 2013-го - до $30 млрд. Точно оцінити суму банк не може. Але більшість шахраїв переводили кошти з Росії, Азербайджану, України та інших колишніх радянських країн.

2007-го і 2014-го банк не вжив заходів, коли державні регулятори критикували естонську філію за відмиванні коштів. Також не переніс системи естонських філій на свою ІТ-платформу, котра допомагає відслідковувати відмивання грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми сіли в калюжу" - де прокололося російське міноборони

Цього місяця Danske Bank погодився, що злочинці змогли відмити гроші через свої рахунки, і погодився виплатити $900 млн для врегулювання справи. Розслідувачі визнали, що Борген виконав свої зобов'язання перед компанією.

Журналістам із міжнародного "Центру досліджень корупції та організованої злочинності" вдалося довести, що через європейські банки відмивали гроші сім'ї російського президента Володимира Путіна. Через естонське відділення Danske Bank проходили кошти з рахунків "Промсбербанку". Він працював на території Московської області. У раді директорів був двоюрідний брат російського президента Ігор Путін.

Зараз ви читаєте новину «Голова банку, який відмивав путінські гроші, подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути