середа, 28 вересня 2022 18:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є чотири сценарії ядерної війни" – Джозеф Сірінсіоне

"Є чотири сценарії ядерної війни" – Джозеф Сірінсіоне
Оглядач Джозеф Сірінсіоне вважає, що найімовірніший сценарій, якщо Путін зважиться на ядерний удар, це удар по українській військовій цілі ядерною зброєю малої потужності / Quincy Institute for responsible statecraft

Думки в The Washington Post автора книжки "Ядерні жахіття: гарантування безпеки світу, доки не стало занадто пізно" Джозефа Сірінсіоне

Володимир Путін програє війну. Якщо українці продовжать звільняти райони своєї країни від його армії, що вторглася, чи застосує він насправді ядерну зброю, як погрожував? Якщо так, то як? І якою буде відповідь США?

Важко поставити відсотки ризику. Не має великого значення. Враховуючи ставки, якщо шанси становлять 10% чи 40%, відповідь буде такою самою: звести до мінімуму можливість застосування ядерної зброї та заздалегідь підготувати відповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

Це те, що роблять керівники збройних сил та розвідки США з перших днів війни. Вони вивчають усі можливі сценарії використання. Розвідка уважно стежить за будь-якими ознаками підготовки ядерної зброї.

Ми маємо повірити Путіну, що "це не блеф". Застосування ядерної зброї першими у війні – невід'ємна частина російської військової доктрини, як і військових планів США. На відміну від Штатів, Росія регулярно відпрацьовує застосування ядерної зброї та інтегрує її у свої звичайні військові навчання, востаннє – безпосередньо перед путінським вторгненням.

У російських військових працях записано – якщо Росія програє війну, то може використовувати ядерну зброю, щоб змусити противника відступити

У російських військових працях докладно описується, що якщо Росія програє війну, то може використати ядерну зброю, щоб змусити противника відступити. Ця стратегія "ескалації заради деескалації" або "ескалація заради перемоги" дещо суперечлива, але не дуже відрізняється від різних планів США щодо застосування ядерної зброї першими.

Як це могло б виглядати в Україні? Існує безліч сценаріїв із десятками варіацій, але вони потрапляють у невелику кількість загальних сценаріїв.

Перший сценарій – демонстраційний постріл. Один із варіантів для Росії – вдарити ядерною зброєю над безлюдною територією. Скажімо, над частиною Чорного моря. Як демонстрація серйозності своїх намірів, і в надії, що Захід відступить. Деякі вчені, які брали участь у Манхеттенському проєкті (щодо винаходу ядерної бомби. – Gazeta.ua), закликали саме до такого демонстраційного пострілу як альтернативи бомбардувань японських міст наприкінці Другої світової війни. Хоча ніхто не загине і не буде завдано фізичних збитків, вибух зупинить світ на його шляху. Ядерну зброю не застосовували у бою 77 років. Ніхто навіть не бачив ядерного вибуху над землею з 1980 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Цей вибух не вимагатиме ядерної відповіді зі сторони США. Щоб запобігти подальшій ескалації, президент Джо Байден міг би закликати до міжнародної ізоляції Росії. Китай та Індія, наприклад, швидко дистанціювалися б. Америка могла б запровадити нові надзвичайно жорсткі санкції та попередити про серйозні наслідки, якщо РФ завдасть нових ударів.

Яким би шокуючим це не було, Росія, швидше за все, відкинула б цей варіант з тієї ж причини, чому воєначальники США вчинили так 1945 року – він недостатньо шокує.

Росія може використати одну з 10-кілотонних боєголовок, які розміщує на деяких крилатих ракетах наземного базування, включаючи "Іскандери". Бомба потужністю 15 кілотонн знищила Хіросіму

Сценарій другий – малопотужна зброя. Росія може застосувати "малопотужну" ядерну зброю проти української військової цілі. Вибух уб'є сотні чи тисячі людей і завдасть значних збитків. Росія могла б використати одну з 10-кілотонних боєголовок, які розміщує на деяких зі своїх крилатих ракет наземного базування, включаючи ракети "Іскандер". Їх широко використовували росіяни у війні в Україні зі звичайними боєголовками. Хоча це був би потужний вибух, що дорівнює 10 тис. тонн тротилу, але, за ядерними мірками, він був би невеликим.

Бомба, що зруйнувала Хіросіму, мала потужність 15 кілотонн. Потужність більшості американських та російських ядерних боєголовок – від 100 до 1000 кілотонн. Дехто вважає, що Росія має боєголовки ще меншої потужності, в межах 1 кілотонни.

Це може бути найімовірнішим сценарієм. Знову ж таки, це не вимагатиме "відповіді ядерним ударом" зі сторони США, хоча деякі наполягають на цьому. Ймовірною відповіддю, на додаток до першого сценарію, буде масове збільшення військової допомоги Україні та, можливо, узгоджені удари НАТО чи США по російських підрозділах, які розпочали цю атаку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент" – Вікторія Романюк

Третій сценарій – зброя великої потужності. Путін міг би збільшити потужність вибуху до 50 чи 100 кілотонн, що приблизно в три-шість разів перевищує потужність бомби, скинутої на Хіросіму. Десятки тисяч помруть від величезних пошкоджень і радіаційних шлейфів. Якби метою був Київ, українське керівництво загинуло б.

Це майже напевно спричинить пряму відповідь США чи НАТО, хоча навряд чи ядерну. США і НАТО мають досить точну і потужну звичайну зброю, яку вони могли б використати для розгрому російських військ в Україні та штабів командування, включаючи підрозділи, відповідальні за напад. Це, ймовірно, супроводжуватиметься великомасштабними кіберопераціями.

Ядерний удар по НАТО – атака може бути завдана ракетами великої дальності або крилатими ракетами по країнах Центральної Європи

Четвертий сценарій – ядерний удар по НАТО. Цей менш можливий. Російська доктрина першого застосування включає можливість завдання ударів по цілям Альянсу. Атака може бути завдана ракетами великої дальності або крилатими ракетами повітряного базування у країнах Центральної Європи. Якби потужність зброї була аналогічною до попереднього сценарію, вона завдала б державі НАТО такого рівня руйнувань, якого не було з часів Другої світової війни. Це може спричинити ядерну відповідь. Дехто стверджує, що для збереження ядерного стримування необхідний обмежений ядерний контрудар. Ймовірніше, що тотальний напад із застосуванням звичайних озброєнь буде спрямований на те, щоб спробувати знищити або самого Путіна, або зброю, якою він командує, перш ніж він завдасть повторного удару.

Це жахливі сценарії. Ми повинні зробити все можливе зараз, щоб підготувати масштабну політичну відповідь, яка могла б стримати Путіна від перетину ядерної лінії.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Є чотири сценарії ядерної війни" – Джозеф Сірінсіоне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути