середа, 11 березня 2020 14:04

"Думали, в нас такого ніколи не буде" - у Японії вибухнула АЕС
9

11 березня 2011 року у префектурі Фукусіма в Японії сталась аварія на атомній електростанції.

Почалося все із землетрусу. Це були найсильніші поштовхи за останні 100 років. Магнітуда сягнула максимальних 9 балів за шкалою Ріхтера. Від сильного струсу впали опори електропередач, у містах на узбережжі префектури зникло світло.

11 березня 2011 року у префектурі Фукусіма Японії сталась аварія на АЕС
Фото: Главком
11 березня 2011 року у префектурі Фукусіма Японії сталась аварія на АЕС
11 березня 2011 року у префектурі Фукусіма Японії сталась аварія на АЕС
Фотограф у 2016 році відвідав покинуті міста поблизу АЕС "Фокусіма-1"
Фотограф у 2016 році відвідав покинуті міста поблизу АЕС "Фокусіма-1"

На першій Фукусімській АЕС без електрики зупинилися три енергоблоки, на решті ж проводили профілактику. Спрацював аварійний захист. Живлення поновили від резервних дизельних електростанцій. Проте менш ніж за годину місто накрила хвиля у 10 м. Вона виникла в океані майже за 130 км від узбережжя. Там відбувся злам тектонічних плит.

У місці ураження перебували 5 японських АЕС. "Фукусіма-1" була найбільшою з них і стояла на березі. Вона прийняла удар першою. Попри те, що реактори зупинились, ядерне паливо продовжувало виділяти значну кількість тепла. А блоки були в тріщинах після землетрусу. У підвалі станції одразу загинули двоє працівників.

Вода затопила АЕС і знищила дизельні генератори та паливні баки. Відтак зникло світло, а без нього не можна подати воду, щоб охолодити стрижні. Їхні оболонки з цирконієвого сплаву поплавилися.

Наступного дня вибухнула будівля з першим із 6 реакторів на "Фукусімі". У решті теж виникають пошкодження. 13 березня вибух зруйнував будівлю з третім реактором. 14 березня - пожежа на четвертому. Стався викид радіації.

"Японці вважали, що Чорнобильська аварія відбулася на тлі російської, радянської технології або людської помилки. А в нас ніколи такого не буде. Тепер розуміємо, що ніяка техніка, ніяка технологія не бездоганна", - говорив координатор японсько-білоруської співпраці щодо впливу радіації на здоров'я людини Джумпей Такахаші.

Упродовж перших днів аварії евакуювали близько 170 тис. жителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поглинає радіацію: чорнобильський грибок NASA планує вивчити на МКС

Роботи з відновлення АЕС та усунення наслідків тривали майже місяць. За цей час в океан скинули приблизно 10 тис. т радіоактивно зараженої води.

2017 року уряд Японії скасував режим евакуації та дозволив повертатися у свої домівки. Територія довкола "Фукусіми-1" не стала зоною відчуження. Туди можна в'їхати без жодних перешкод і спеціальних перепусток. Поблизу живуть люди, курсує громадський транспорт. Проте з радіацією продовжують боротися і досі. Для того щоб стабілізувати ситуацію, необхідно провести витяг ядерного палива з реакторів. Це японські фахівці запланували зробити аж 2021 року.

Напередодні річниці аварії на АЕС у префектурі Фукусіма школярі України та Японії обмінялися символічними паперовими журавлями із зображенням українського та японського прапорів.

Зараз ви читаєте новину «"Думали, в нас такого ніколи не буде" - у Японії вибухнула АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути