Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2022 02:13

Данія звинуватила три країни у шпигунській загрозі в Арктиці

Данія звинуватила три країни у шпигунській загрозі в Арктиці
Шпигуни намагаються встановити контакт зі студентами, дослідниками та компаніями, щоб отримати інформацію про данські технології та дослідження. Фото: Reuters

Данія попередила про зростання шпигунської загрози з боку РФ, Китаю, Ірану та інших країн, зокрема в Арктиці.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на Reuters.

Служба безпеки та розвідки Данії повідомила, що були зафіксовані численні приклади спроб шпигувати за Данією.

Зокрема, посадовці говорять про інцидент 2019 року з підробленим листом від міністра закордонних справ Гренландії до сенатора США, в якому говорилося, що відбудеться референдум про незалежність.

"Цілком ймовірно, що лист був сфабрикований та опублікований в Інтернеті російськими агентами впливу, які хотіли створити плутанину та спровокувати можливий конфлікт між Данією, США та Гренландією", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, розвідка повідомила, що іноземні розвідувальні служби, зокрема з Китаю, РФ та Ірану, намагаються встановити контакт зі студентами, дослідниками та компаніями, щоб отримати інформацію про данські технології та дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Арктиці визначили аномальний температурний рекорд

"Загроза діяльності зовнішньої розвідки проти Данії, Гренландії та Фарерських островів зросла останніми роками", – заявив керівник контррозвідки Служби безпеки та розвідки Данії Андерс Генріксен.

У Арктичному регіоні світові держави борються за ресурси та морські шляхи.

Вислані торік вісім співробітників представництва РФ у штаб-квартирі НАТО були агентами російської розвідки. За даними брюссельського видання EUObserver, російських агентів звуть Сергій Чесноков, Олег Демехін, Василь Єпішкін, Дмитро Філіппьонок, Ігор Ковальов, Надія Обухова, Олександр Смушко і Станіслав Тєлєгін. Вісім осіб, яких Росія назвала "дипломатами" у її посольстві в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, насправді були "незаявленими офіцерами розвідки", які вели "діяльність, що не відповідає їх акредитації", повідомляв генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг торік у жовтні.

Зараз ви читаєте новину «Данія звинуватила три країни у шпигунській загрозі в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути