вівторок, 14 грудня 2021 14:51

В Арктиці визначили аномальний температурний рекорд

В Арктиці визначили аномальний температурний рекорд
Така температура більше підходить для Середземного моря, ніж для Арктики. Фото: pixabay.com

Всесвітня метеорологічна організація визнала новим температурним рекордом Арктики температуру повітря +38°C.

Температуру, яка більше є характерною для Середземного моря, ніж для Арктики, зафіксували в російському місті Верхоянськ 20 червня 2020-го, ідеться на сайті ВМО. Її виміряли на метеорологічній станції спостереження під час надзвичайної та тривалої сибірської спеки.

"Торік упродовж літа середня температура в арктичній зоні Сибіру перевищувала норму на 10 градусів. Це спричинило руйнівні пожежі, ​​масштабну втрату морського льоду та відіграло важливу роль у тому, що 2020 рік визнали одним із трьох найтепліших років в історії спостережень. Цей рекорд є одним із найекстремальніших метеоявищ", - заявив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Він зазначив, що дослідники ВМО також перевіряють показники температурних рекордів у каліфорнійській Долині Смерті й на італійській Сицилії.

"Архів даних ВМО про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища ще ніколи не проводив так багато одночасних досліджень. Нові температурні рекорди стали тривожним сигналом зміни клімату", - додав Таалас.

У ВМО зазначили, що Арктика є одним із регіонів світу з найшвидшим потеплінням. Регіон нагрівається вдвічі більше за інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морози у Швеції побили рекорд найнижчої температури

В американському штаті Каліфорнія в парку Долина Смерті зафіксували одну з найвищих температур на планеті. Стовпчик термометра 11 липня досягнув +54°C.

Зараз ви читаєте новину «В Арктиці визначили аномальний температурний рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути