Ексклюзиви
вівторок, 22 червня 2021 09:02

Цьогорічна спека може стати найгіршою за останні 1200 років

Цьогорічна спека може стати найгіршою за останні 1200 років
Палеокліматичні дослідження дозволяють зазирнути в минуле, наприклад спостерігати за змінами клімату по шарах ґрунту або кільцям стародавніх дерев. Фото: pixabay.com

Спека, що охопила захід США, б'є одночасно сотні температурних рекордів за понад тисячу років та створює передумови для масштабних пожеж та історичної посухи.

У Техасі та Каліфорнії оператори електромереж просять жителів економити енергію, щоб уникнути тривалих відключень, пише The Guardian. Вчені намагаються вивчити зміни клімату, що мають ознаки масштабної посухи.

"Нинішня посуха потенційно може стати найгіршою з тих, що ми спостерігали принаймні за 1200 років. Солт-Лейк-Сіті досяг рекордного рівня – 107 градусів за Фаренгейтом (42 за Цельсієм. - Gazeta.ua). Те, що ми переживаємо, не є природнім. Це безсумнівно викликано діяльністю людини, викидами парникових газів", - стверджує доцентка Каліфорнійського університету Кетлін Джонсон.

Вчена зауважила, що палеокліматичні дослідження дозволяють зазирнути в минуле, наприклад спостерігати за змінами клімату по шарах ґрунту або кільцям стародавніх дерев. Інший вчений-кліматолог, Деніел Свейн із Лос-Анджелеса, звертає увагу, що проблема полягає не лише в необхідності пристосування людей до спеки, але має також більш катастрофічні наслідки, наприклад лісові пожежі. Учена з Техасу Катарін Хейхо зауважує, що стихійні лиха нікого не дивують, однак загрозливим є те, з якою частотою вони трапляються останнім часом.

"Ми вражені швидкістю, з якою найгірші прогнози стають реальністю", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот планера зіткнувся з торнадо: це потрапило на відео

Через кліматичні зміни Україна також переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів. Уже в найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання великих територій.

Зараз ви читаєте новину «Цьогорічна спека може стати найгіршою за останні 1200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути