понеділок, 24 травня 2021 14:40

Чим для Лукашенка закінчиться арешт Протасевича

Чим для Лукашенка закінчиться арешт Протасевича
Альона Васильєва: "Буде осуд Лукашенка усім світом. Зі статусу терориста він перейде у статус міжнародного терориста". Фото: Тарас Подолян

Затримання в мінському аеропорту засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича – це помста білоруській опозиції від самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Він прагне продемонструвати активістам, які виїздять за кордон, що дістане їх будь-де. Про це Gazeta.ua розповіла білоруська опозиціонерка, політемігрантка Альона Васильєва.

"Буде осуд Лукашенка всім світом. Зі статусу терориста він перейде в статус міжнародного терориста, – стверджує вона. – Він закриє для себе будь-які можливості відмежовування від Росії, про яке мріяв останні кілька місяців. Здавати країну йому не хочеться. Звісно, не через любов до неї, а через жагу до влади. Останні кілька місяців протести зійшли нанівець. Лукашенко вже відмовлявся підписувати дорожні карти з Москвою. Сказав, що це буде за два-три роки. Вирішив зробити крок убік – виторгувати зняття санкцій в обмін на політв'язнів. Йому б це частково вдалося. Але своїм нелогічним учинком він усе перекреслив. Тепер доведеться звернутися до такої ж персони нон грата, як він сам, тільки сильнішої – до Путіна. Загроза повної ліквідації Білоруської держави зараз сягає 90 відсотків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лайнер Ryanair примусово сів у Мінську через білоруський військовий літак - Боррель

Протасевичу не загрожує смертна кара, сподівається опозиціонерка.

"Таких відомих осіб Лукашенко пускатиме на обмін для зняття санкцій. Він ще може втратити владу. Путіну також не хочеться мати справу з терористом. Його може змінити якийсь новий лідер. Зокрема опозиційний. Типу Бабарики (Віктор Бабарико, білоруський опозиціонер, банкір. – Gazeta.ua), що очолює Белгазпромбанк. Можуть бути також наслідки у вигляді санкцій на авіакомпанію "Белавіа" – це буде повна неможливість для громадян Білорусі кудись вилетіти, а наземні кордони й так закриті".

Арешт Протасевича – це залякування Лукашенком політичних мігрантів, упевнена Альона Васильєва.

"Він параноїк. Не завжди діє за логікою. Майже повністю спиляв сук, на якому сидить. Навіщо затримали Протасевича? Найперше – заради помсти. Показати всім опозиціонерам, які виїжджають за кордон, що їх дістануть у будь-якій точці світу. Вважає Білорусь своєю кишеньковою країною. І коли хтось не пристає на його волю, мститься. За Протасевичем стежили ще в Греції, з ним у літак сіли працівники органів. Є ще міркування щодо того, що це багатоходівка ФСБ, щоб натиснути на Лукашенка".

У Мінську екстрено посадили пасажирський лайнер Ryanair, який летів із Афін у Вільнюс. Причиною назвали повідомлення про його нібито мінування. Водночас в аеропорту затримали засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту.

Зараз ви читаєте новину «Чим для Лукашенка закінчиться арешт Протасевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути