Ексклюзиви
неділя, 22 жовтня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи є Росія цивілізацією, чи простим фашистським режимом?

Чи є Росія цивілізацією, чи простим фашистським режимом?
Путін виступає на форумі "Валдайського дискусійного клубу" в Сочі, 5 жовтня / East News

Думки у виданні The Hill професора політології в Університеті Рутгерса в Ньюарку Олександра Мотиля

Чи є Росія цивілізацією? За словами її нелегітимного президента Володимира Путіна, так. Якщо він правий, то російська цивілізація така ж заплутана, як і думки Путіна про неї.

Путін красномовно розповів про цивілізацію на недавньому засіданні дискусійного клубу "Валдай" - щорічній події, яка пропонує помічникам Путіна можливість погрітися в його славі.

Путін почав із того, що "цивілізація - це багатогранне поняття, яке піддається різним інтерпретаціям. Є багато цивілізацій, і жодна не є вищою або нижчою за іншу. Вони рівні, оскільки кожна є унікальним вираженням власної культури, традицій і прагнень свого народу", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Путін, безсумнівно, вважає, що він оригінальний. Насправді його слова - повернення до розуміння унікальності людей чи націй німецького філософа XVIII століття Йоганна фон Гердера, з одного боку, та визначення нації французького історика XIX століття Ернеста Ренана, з іншого.

"Основні характеристики цивілізаційної держави - різноманітність і самодостатність", - продовжив Путін.

Зверніть увагу на легкий перехід від простої "цивілізації" до чогось, що називається "цивілізаційною державою", без усвідомлення, що хоча культура, традиції та народні прагнення можуть складати цивілізації, держави - щось зовсім інше. Це політичні організації, які монополізують насильство та видобувають ресурси з обмежених територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

І як узгодити той факт, що цивілізація виражає "власну культуру" з її культурним розмаїттям?

Можливо, відчуваючи труднощі, в які він потрапив, Путін спробував прояснити речі, але закінчив непослідовністю: "Росія формувалася протягом століть як нація різноманітних культур, релігій та етнічних груп. Російську цивілізацію не можна звести до єдиного спільного знаменника, але не можна її і розділити, бо вона процвітає як єдине духовне і культурно багате ціле. Підтримка згуртованої єдності такої нації є величезним викликом".

"Цивілізація" - химерне слово, яке для Путіна має невелике значення

Наразі має бути зрозуміло, що "цивілізація" - химерне слово, яке для Путіна має невелике значення. Його справді хвилює російська нація та держава.

По-друге, зауважте, що він стверджує, що російська нація охоплює різноманітні культури, релігії та етноси. Він був би точнішим, якби сказав, що Росія завоювала різні культури, релігії та етноси. Зрештою, саме Московія невблаганно збільшувалася в усіх напрямках і в процесі знищила низку культур, релігій та етносів у Сибіру, Білорусі, Україні, Польщі, на Кавказі та в Середній Азії.

По-третє, у цьому процесі Росія зробила саме те, за що Путін критикує Західну Європу: "Колись існувала зовнішня колоніальна інтерпретація, згідно з якою існував "цивілізований світ", який служив моделлю для решти, і всі мали відповідати цьому стандарту. Ті, хто не погоджувався, мали бути загнані в цю "цивілізацію" кийком "освіченого" пана".

Інкорпорація Росією Білорусі та геноцидна війна проти України є тим типом колоніальної поведінки, яку зараз проводить путінська Росія

Дійсно, прогресивна інкорпорація сучасною Росією Білорусі та геноцидна війна проти України є саме тим типом колоніальної поведінки, яку зараз проводить путінська Росія.

Використання Путіним слова "етноси" для опису народів, які Московія, імперська Росія та СРСР знищили та асимілювали - навмисне приниження їх статусу. Замість повноцінних націй, які заслуговують на власні цивілізації, вони тепер культурно дивні люди, які потребують привітних цивілізаційних обіймів матінки-Росії.

Насправді більшість цих так званих етносів виникли за багато століть до появи московитів і росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Нарешті, абсурдно стверджувати, як це зробив Путін, що "російську цивілізацію не можна звести до одного спільного знаменника, але й не можна розділити". Це або протиріччя, або приклад глибокої діалектичної логіки, яку можуть зрозуміти лише агенти КДБ. Але наступні два рядки ще гірші. Таким чином, хоча російська цивілізація, ймовірно, "процвітає як єдине духовно і культурно багате утворення", Путін наполягає, що "збереження згуртованої єдності такої нації - величезний виклик".

Звичайно, якщо російська цивілізація процвітає завдяки своїй різноманітності, її єдність не має бути надто важкою проблемою для підтримки. І якщо єдність - проблема, чи справді цивілізація та її етноси процвітають?

Путін, очевидно, не розуміє, про що говорить, коли розповідає про цивілізацію. Це особливо очевидно, якщо взяти до уваги, скільки потертостей та словесного еквівалента почухування голови було акцентовано в його коментарях на "Валдаї".

Можна лише зробити висновок, що незалежно від того, чи існує російська цивілізація, використання Путіним цього терміну є, по суті, лише димовою завісою для його шанування російської держави і нації - одним словом, фашизму.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чи є Росія цивілізацією, чи простим фашистським режимом?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути