Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2023 21:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Майбутнє України лежить у серці Європи - Андерс фог Расмуссен

Майбутнє України лежить у серці Європи - Андерс фог Расмуссен
Розширення Євросоюзу, починаючи з 1958 року / Європарламент і Єврокомісія

Думки у виданні Politico неофіційного радника Офісу президента України з питань безпеки, генсека НАТО 2009-2014 років, і прем'єр-міністра Данії 2001-2009 років Андерса фог Расмуссена

"Сьогодні ми закрили одну з найкривавіших і найтемніших сторінок європейської історії. Сьогодні ми відкрили новий розділ. Європа розправляє крила. На свободі. У процвітанні. І в спокої. Це момент справжньої гордості для ЄС. Це тріумф свободи та демократії", - 21 рік тому я вимовив ці слова групі журналістів, що зібралися в Копенгагені.

Я тоді головував на саміті Європейської ради, на якому європейські лідери погодилися запросити країни Центральної і Східної Європи приєднатися до ЄС.

Це було рішення, яке ми сприйняли легко, але зрештою всі ми, які зібралися тоді в тій кімнаті, усвідомили історичний момент, з яким зіткнулися. Ми побачили, що попри виклики, розширення ЄС на схід було найкращим способом забезпечити безпеку та процвітання нашого континенту. Правдивість такого висновку підтвердила історія.

Тривалий мир і стабільність в Європі залежать від того, щоб Україна вступила в ЄС

Цього тижня нове покоління європейських лідерів зіткнулося зі своїм власним історичним моментом. І коли вони збираються в ці дні в Брюсселі на чергову зустріч Європейської ради, вони повинні визнати, що тривалий мир і стабільність в Європі залежать від того, щоб Україна вступила в ЄС.

Ще в 2002 році багато хто різко виступав проти розширення ЄС. Вони казали, що розширення на 10 нових країн-членів призведе до хаосу, що нові члени надто бідні, щоб інтегруватися, і що інститути Євросоюзу з ними стануть некерованими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Навпаки, на практиці розширення стало найуспішнішою зовнішньою політикою ЄС. Воно допомогло запровадити та зміцнити демократію на нашому континенті, гарантувати стабільність на східному фланзі та стимулювати там економічне диво.

Зараз, через два десятиліття, коли Росія стає все більш автократичною та мілітаристською, чи є хтось, хто може достовірно стверджувати, що країнам Центральної та Східної Європи або й самому ЄС було б краще без цього розширення?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Але, на жаль, схоже, що зараз перед питанням членства України ЄС ризикує пропустити свою історію крізь пальці. Загроза вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана може відкласти рішення про початок переговорів про вступ із Україною, що суперечить минулорічним рекомендаціям Єврокомісії, а також більшості лідерів Європейської Ради.

Під керівництвом президента Володимира Зеленського Київ вийшов далеко за межі умов, поставлених для початку переговорів про членство. І це українцям вдалося зробити у воєнний час.

Причина - Зеленський і народ України чітко розуміють, що їхнє майбутнє лежить у серці Європи. Десять років тому демонстранти вийшли на вулиці Києва з прапорами ЄС, протестуючи проти корупції та закликаючи припинити зловмисний вплив Росії на їхню країну. Українці вже майже два роки борються не лише за свою країну, а й за фундаментальні європейські цінності свободи та демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Вони показують цілому континенту, що означає бути європейцем. Вони демонструють волю до боротьби, і від нас залежить те майбутнє, за яке нам всім варто боротися.

Вступ України в ЄС – не благодійність. Так само, як і розширення на країни Центральної та Східної Європи, членство України значно розширить європейську промислову базу та єдиний ринок, допомагаючи нам йти в нога в ногу в епоху геополітичної конкуренції.

Україна в ЄС, а згодом і в НАТО, може стати наріжним каменем нової архітектури безпеки Європи

Україна в ЄС, а згодом і в НАТО, може стати наріжним каменем нової архітектури безпеки Європи. Якщо Україна залишиться в сірій зоні між Росією та ЄС, це буде означати продовження руйнування і нестабільності. Умиротворення Володимира Путіна знову буде означати нескінченні війни на нашому континенті.

Ось чому лідери ЄС повинні викрити і знешкодити блеф Орбана. Він може дозволити собі грати лише вболівальника Путіна, бо НАТО та Євросоюз гарантують безпеку та процвітання самої Угорщини, а лідери у Брюсселі повинні чітко розуміти, що одній людині не дозволять заблокувати рішення, настільки фундаментальне для стратегічних інтересів Європи.

21 рік тому я сказав, що рішення прийняти 10 нових країн до ЄС закрило темну главу в історії Європи - главу війн та розколів. Реальність така, що ця боротьба ніколи не закінчується. Вона покладається на готовності кожного покоління відстоювати свободу та демократію, коли їм щось загрожує. На лідерах, які мають бачення зосередитися на наших цінностях і стратегічних інтересах, а не піддатися політичним розрахункам чи короткостроковим інтересам. Це те, за що Європейська рада має боротися цього тижня.

Розпочавши переговори про членство, лідери ЄС можуть послати Путіну голосне та чітке повідомлення - ти нас не переживеш

Україна не приєднається до Євросоюзу відразу. Але, розпочавши переговори про членство, лідери ЄС можуть послати Путіну голосне та чітке повідомлення - ти нас не переживеш. Майбутнє України в серці Європи. Зараз колеса рухаються, і ви нічого не можете зробити, щоб їх зупинити.

Якщо у них вистачить на це сміливості, це також буде рішенням, яке вшанує історія.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Майбутнє України лежить у серці Європи - Андерс фог Расмуссен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути