середа, 20 січня 2021 07:30

Британці отримали владу над Гонконгом

Британці отримали владу над Гонконгом
Малюнок Гонконгу в 1860-х / Wikipedia

20 січня 1841-го, 180 років тому, внаслідок Першої опіумної війни, Китай втратив острів Гонконг на користь британців. Перехід відбувся через підписання Чуенпської конвенції - угоди, яка закріпила результати першого англо-китайського конфлікту.

У 1839-му Велика Британія вторглася в Китай, щоб придушити опір втручанню Лондона в економічні та політичні справи Піднебесної. Однією з перших військових перемог британців стала окупація Гонконгу - малонаселеного острова біля узбережжя південно-східного Китаю. У 1841-му Китай втратив острів на користі британців, а в 1842-му був підписаний Нанкінський мирний договір, який офіційно поклав край Першій опіумній війні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британці повернули Гонконг Китаю на умовах збереження там демократії

Нова британська колонія процвітала як торговий центр, а також торгові ворота до південного Китаю. У 1898-му Британія підписала з Китаєм угоду про оренду Гонконгу ще на 99 років.

У вересні 1984-го, після багатьох років переговорів, британці та китайці підписали формальну угоду, що схвалювала повернення острова китайцям в 1997-му в обмін на обіцянку Пекіну зберегти капіталістичну та демократичну систему Гонконгу.

1 липня 1997-го Гонконг був мирно переданий Китаю під час церемонії, на якій були численні китайські та британські високопосадовці. Головний виконавчий директор нового уряду Гонконгу Тунг Чи Хва сформулював політику, засновану на концепції "одна країна, дві системи", чим зберіг роль Гонконгу як головного капіталістичного центру в Азії.

Зараз ви читаєте новину «Британці отримали владу над Гонконгом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути