субота, 19 грудня 2020 08:00

Британці повернули Гонконг Китаю на умовах збереження там демократії

Британці повернули Гонконг Китаю на умовах збереження там демократії
Урочиста передача Гонконгу Китаю / Getty Images

19 грудня 1984-го у Пекіні британський прем'єр Маргарет Тетчер і її китайський колега Чжао Цзиян підписали угоду, що зобов'язала Лондон повернути Гонконг Китаю в 1997-му. Передали регіон на умовах гарантій продовження там капіталістичного демократичного устрою до 2047-го.

Гонконг - невеликий півострів і група островів, поруч із китайською провінцією Гуантун.

У 1839-му почалася Перша опіумна війна. Британія вторглася в Китай, щоб придушити китайський опір британському втручанню в її економічні, соціальні та політичні справи. Британці захопили Гонконг - малонаселений острів. У 1842-му був підписаний Нанкінський мир, який поклав край цій війні.

Під час Другої опіумної війни у 1856-1860 роках Китай втратив ще півострів Коулун, що прилягає до острова Гонконг, та інші острови.

Нова британська колонія Гонконг процвітала як торгові ворота в Китай. 1 липня 1898-го Британія підписала угоду про оренду Гонконгу ще на 99 років.

Регіон окупували японці в 1941-1944 роках. Проте він залишався в руках британців під час різних китайських політичних потрясінь ХХ ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США запровадить санкції проти китайських чиновників за репресії в Гонконгу

19 грудня 1984-го, після багаторічних переговорів, британські та китайські лідери підписали угоду про повернення колонії в 1997-му в обмін на збереження там капіталістичної демократії. Для Гонконгу була визначена формула "Одна країна, дві системи". Тобто демократичний регіон в рамках авторитарної китайської системи управління.

Опівночі 1 липня 1997-го Гонконг мирно передали Китаю під час церемонії за участі китайського та британського лідерів.

Масові антиурядові протести в регіоні розпочалися в червні 2019-го, коли понад 1 млн осіб вийшли протестувати проти законопроекту, який дозволяє видавати людей в материковий Китай для суду над ними. Відтоді Пекін крок за кроком підпорядковує Гонконг, позбавляючи демократії.

Зараз ви читаєте новину «Британці повернули Гонконг Китаю на умовах збереження там демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути