Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2022 08:48

Біля найбільшого газового родовища ЄС стався третій за два тижні землетрус

Біля найбільшого газового родовища ЄС стався третій за два тижні землетрус
Про жертви та руйнування не повідомляли, проте місцеві жителі добре відчували поштовхи. Фото: pixabay.com

У Нідерландах стався третій за останні два тижні землетрус у одній і тій самій місцевості.

Підземні поштовхи магнітудою 2,2 бала зафіксували в суботу у селі Вірдум, що у провінції Ґронінґен, повідомляє NOS.

"Землетрус почався близько 12:15. Це вже третій землетрус, який стався поряд із цим селом у жовтні", – йдеться у повідомленні.

Про жертви та руйнування не повідомляли, проте місцеві жителі добре відчували поштовхи. Зокрема, у домівках на стінах з'явилися тріщини.

8 жовтня поблизу Вірдума стався землетрус магнітудою 3,1 бала. А 13 жовтня зафіксували поштовхи магнітудою 1,4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чехія судитиметься з Газпромом через зрив поставок газу

"Розробка ґронінґенського газового родовища, яке є найбільшим у Європі, ведеться вже понад 60 років. Через видобуток газу почалося осідання ґрунту, внаслідок якого у провінції щорічно фіксують кілька десятків невеликих землетрусів. Час від часу вони завдають шкоди тисячам будинків та викликають занепокоєння у місцевих жителів", – пише видання.

На тлі висновків експертів та невдоволення населення влада обіцяла припинити розробку родовища до 2023 року. Водночас у разі настання критичної ситуації Нідерланди допускають перезапускання газового родовища "Ґронінґен".

Поки що Нідерланди відкидають заклики наростити викачування газу попри те, що Європа готується до найсуворішої зими з часів Другої світової. З 1963 року "Ґронінґен" є основою європейського газопостачання. Після десятків років видобування там досі є близько 450 млрд куб. м газу в резерві на суму близько $1 трлн.

Ґронінґенське родовище у Нідерландах має достатньо невикористаних потужностей, щоб уже цієї зими замінити більшу частину палива, яке Німеччина імпортувала з Росії.

Перші невеликі поштовхи в "Ґронінґені" зафіксували 1986 року. Відтоді їх було сотні. Хоча більшість з них неможливо виявити за допомогою приладів. 2012-го в регіоні стався землетрус магнітудою 3,6 бала, що призвело до тисяч позовів про відшкодування майнових збитків.

За даними Ґронінґенського інституту гірничодобувної промисловості, приблизно з 327 тис. будинків у регіоні щонайменше 127 тис. зазнали певних пошкоджень. Понад 3,3 тис. будівель у цьому районі знесли з 2012 року, оскільки землетруси зробили їх небезпечними.

Зараз ви читаєте новину «Біля найбільшого газового родовища ЄС стався третій за два тижні землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути