Ексклюзиви
неділя, 19 березня 2023 12:23

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Білий дім відхилив пропозицію Китаю щодо припинення вогню в Україні

Білий дім відхилив пропозицію Китаю щодо припинення вогню в Україні
Представник Білого дому Джон Кірбі висловився про так званий мирний план Китаю. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Білий дім не підтримує ідею Пекіна щодо припинення вогню в Україні та тимчасового відкладення питання про територіальні кордони.

Вашингтон вважає, що такі умови вигідні лише Москві. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі в інтерв'ю "Голосу Америки".

Кірбі прокоментував думку КНР, що територіальні питання "допустимо відтермінувати", якщо це зупинить вогонь.

За його словами, подібне "не відповідає інтересам України та інтересам усього світу". Також, впевнений Кірбі, це було б порушенням Статусу Організації Об'єднаних Націй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Японії висловився про ордер на арешт Путіна

Представник Білого дому нагадав про "мирний план" Китаю, в якому йдеться про повагу до суверенітету. Водночас Кірбі звернув увагу, що припинення вогню не повинно закріплювати за Росією нові території.

"Подивіться перший пункт пропозицій Китаю. Там йдеться, що вони виступають за повагу до суверенітету. І, знаєте, що? Ми з цим згодні, всі маємо бути з цим згодні. Але якщо ви хочете, щоб суверенітет поважався, то ви не закликатимете до припинення вогню, яке закріплює надбання Росії та залишає все як є, на шкоду українському народу", – сказав він.

Однак офіційні особи кажуть, що адміністрація президента США "повністю підтримує" переговори лідера Китаю Сі Цзіньпіна із президентом Володимиром Зеленським, щоб Китай міг ознайомитись з позицією Києва.

Поїздка Сі Цзіньпіна у Росію запланована на 20-22 березня. Лідер Китаю проведе переговори із Володимиром Путіним, підтвердили в Кремлі.

За підсумками зустрічі китайського лідера з Путіним запланована телефонна розмова із Володимиром Зеленським.

Вашингтон хоче запобігти спробам Китаю представити зустріч Цзіньпіна і Путіна як миротворчу місію. Пропозиція КНР може містити певний вид припинення вогню. І це лише дасть можливість для Росії перегрупуватися, вважають у Білому домі.

Зараз ви читаєте новину «Білий дім відхилив пропозицію Китаю щодо припинення вогню в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути