четвер, 16 березня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Лідер Китаю може поговорити з Зеленським і вплинути на хід війни

Лідер Китаю може поговорити з Зеленським і вплинути на хід війни
Оглядачка Фріда Гітіс вважає, що можливі переговори Сі Цзіньпіна з Володимиром Зеленським – це шанс, що Китай переконає Росію припинити війну, та виклик, що Пекін натисне на Київ / World Politics Review

Думка на сайті CNN оглядачки Фріди Гітіс

Ви могли очікувати, що офіційні особи США будуть стурбовані повідомленнями, що голова КНР Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом Володимиром Зеленським після можливої поїздки Сі в Росію наступного тижня. Зрештою Сі очолює країну, яку США вважають найбільшою стратегічною загрозою. І він почувається сильніше, ніж будь-коли.

За останні кілька днів найвпливовіший китайський лідер з часів Мао Цзедуна досяг безпрецедентного третього президентського терміну, і завдавши удару по впливу США на Близькому Сході, Сі допоміг укласти дипломатичну угоду між непримиренними суперниками - Іраном і Саудівською Аравією.

Тепер, натхненний цим успіхом, може спробувати встановити мир в Україні. Якщо зможе знайти формулу, яка зупинить кровопролиття, не дозволивши російській агресії окупитися, то заслужить оплески. Зеленський, український народ, а також США та союзники вітали б такий результат. Але це все велике "якщо, якщо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

З огляду на потенціал КНР не дивно, що США, схоже, задоволені цією новиною.

Радник національної безпеки Джейк Салліван привітав цю ідею, заявивши, що США намагаються переконати Сі поговорити з Зеленським. Президент України теж хотів поговорити з Сі - одним із небагатьох великих світових гравців, з ким він не мав змоги говорити від початку війни.

Зеленський має всі підстави довіряти своїй силі переконання. Наразі США також дізналися, що Зеленський може бути дуже переконливим захисником інтересів своєї країни.

Хоча ця зустріч ще не підтверджена, вона дозволила б Сі підвищити свій статус глобального державного діяча та миротворця. І Зеленський, і адміністрація Джо Байдена сподіваються, що така розмова дасть Сі іншу точку зору. Що особливо важливо, вони сподіваються, що це допоможе завадити рішенню Китаю постачати зброю Росії.

Якщо Китай спробує озброїти росіян, це може переламати хід війни, яка виявилася катастрофою для РФ. Це може призвести до набагато більш смертоносної, затяжної та геополітично небезпечної війни

Китай заперечує, що планує озброювати Москву, але кілька західних урядів заявили, що Пекін серйозно таке розглядає. Якщо Сі спробує зміцнити російський арсенал, це може переламати хід війни, яка значною мірою виявилася катастрофічною для Росії, і може призвести до більш смертоносного, затяжного та геополітично небезпечного конфлікту.

Китай намагався переконати світ, що може запропонувати альтернативу могутності США. Реальна спроба встановити мир в Україні, навіть безуспішна, може сприяти зміцненню іміджу відповідальної держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

З точки зору США, ці зусилля можуть почати ослаблювати зв'язки "безмежної" дружби між Сі та Путіним. Це має бути ціллю зовнішньої політики США. Америка може заохочувати Сі пробувати сили в Україні, що відкриє можливість, що такий крок збільшить дистанцію між ним та Путіним.

І все ж розмова Сі з Зеленським, яка відбудеться відразу після візиту Сі до Путіна, може бути ризикованою.

Сі та Путін – брати-автократи. Вони мають багато спільного - від бажання побачити ослаблення США та НАТО до їхньої зневаги до демократії та практики автократії вдома. Справедливо буде сказати, що Сі вважав би за краще, щоб війна закінчилася без поразки Росії.

У телефонній розмові Сі може попередити Зеленського, що Путін отримає зброю від Китаю, якщо Україна не погодиться на територіальні поступки. Це буде величезний тиск на Зеленського

У телефонній розмові Сі міг би попередити Зеленського, що Путін може почати отримувати китайську зброю, якщо Україна не погодиться на територіальні поступки. Сі може бути готовим зробити це, навіть якщо відправка зброї до РФ може викликати руйнівні санкції Заходу проти Китаю, поки він намагається відновити КНР від катастрофічної політики під час коронавірусу. Якщо Сі це зробить, це буде мати величезний тиск на Зеленського, який наполегливо відмовляється дозволяти Росії зберегти якісь українські землі.

Але також можливо, що Сі зможе тиснути на Путіна, щоб той погодився на інший варіант, який дозволить йому вивести російські війська з м'ясорубки, в яку він їх відправив, вбивши десятки тисяч росіян.

Якби Росія перемогла швидко, як багато хто очікував, Китай, ймовірно, не заперечував би проти того, що Росія вторглася в Україну - прозахідну країну, суверенітет якої Путін відкидає. Також Китай відкидає суверенітет Тайваню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Але цього не сталося. Отже, кілька тижнів тому Пекін оприлюднив мирний план із 12 пунктів щодо припинення війни в Україні. Зеленський привітав новий інтерес Китаю до України, назвавши його непоганим. План закликав до "поваги суверенітету всіх країн", але був напрочуд розпливчастим. Здавалося, він більше призначений, щоб описати в загальних рисах те, чого хоче Китай від світу, ніж те, що потрібно для припинення війни.

У документі також міститься заклик до "відмови від менталітету часів "холодної війни" та розширення НАТО, заклик припинити економічні санкції і "підтримати стабільність промислових ланцюжків та ланцюжків постачання". Це явна ознака причин, чому Китай хотів би, щоб ця війна закінчилася.

Китайський план також закликає до припинення бойових дій та початку мирних переговорів. Але на відміну від плану Зеленського, він не вимагає від Росії виведення їх військ, які зараз окупують близько 17% території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні літаки на озброєнні України зможуть вражати цілі в РФ" - Джеффрі Фішер

Припинення вогню на цих умовах зміцнило б контроль РФ і зупинило імпульс, який, можливо, зараз має Україна. Навіть у Бахмуті, де українці щосили намагаються втримати позиції, РФ витратила місяці, намагаючись захопити нині спустошене місто. Зрештою, вона може захопити його, але ціна успіху показує, наскільки люто борються українці.

Простіше кажучи, є формула припинення війни в Україні. Але Путін сповнений рішучості залишити за собою частини України, а Зеленський та його люди виступають проти такого результату.

Якщо Сі зможе переконати Путіна прийняти гарантії безпеки, можливо, змусивши Україну пообіцяти, що вона не буде прагнути вступити в НАТО, він заробить репутацію миротворця. Інші елементи також можуть враховуватися у угоді. Наприклад, законний референдум під міжнародним наглядом у певних регіонах, без російських військ на місцях, щодо того, до якої країни люди хочуть там приєднатися.

Однак оптимізму щодо мирної угоди бракує. Дві сторони далекі одна від одної. Путін вважає, що зможе пережити західну підтримку України.

Найреалістичніший обнадійливий результат переговорів, що сила переконання Зеленського спрацює, переконавши Сі тримати китайську зброю подалі від Росії

Найреалістичніше обнадійливий результат переговорів, якщо вони відбудуться, у тому, що сила переконання Зеленського спрацює, переконавши Сі тримати китайську зброю подалі від Росії. У ще кращому сценарії Сі зможе взяти гору над Путіним, який цю війну не може виграти, тож кровопролиттю з обох сторін може настати кінець. Шанси на це є, однак, невеликі.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Лідер Китаю може поговорити з Зеленським і вплинути на хід війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути